Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Papaioannou avgår som partiledare för Vägvalet

Efter sju år som partiledare för Vägvalet har Theo Papaioannou bestämt sig för att sluta. Anledningen är att han helt enkelt inte har tid.

Theo Papaioannou var med och startade Vägvalet 2010, som en protest mot trängselskatten. Nu väljer han att inte ställa upp för omval vid nästa årsmöte i mars, då Claes Westberg kommer att nomineras som ny partiledare.

– Jag har helt enkelt inte tid, utan känner att jag vill fokusera på mitt ordinarie jobb. Jag har barn, de har aktiviteter och det känns helt enkelt lämpligt att lämna över till någon annan som kan driva partiet över ett val nästa år, säger Theo Papaioannou.

Var det ett svårt beslut?

– Det är inget dramatiskt egentligen. Jag har hållit på med detta länge, samtidigt som jag jobbat fulltid med mitt ordinarie jobb. Det blir svårt att hantera det privat, så jag känner att två val räcker! Men det är klart, det har legat och trugat ett par år, så det tog ett tag att fatta beslutet.

Kommer du att vara kvar i partiet framöver?

– Ja, absolut, jag kommer att sitta kvar i styrelsen och dela med mig av mina erfarenheter i valkampanjen.

Vad är du mest stolt över under din tid som partiledare?

– Att vi lyckades år 2010 att på ett halvår ta fem mandat på trängselskattfrågan, att det fanns ett sånt engagemang och att vi lyckades visa att man inte bara kan ta ett sånt beslut över huvudet på folket. Jag är också nöjd över folkomröstningen, där vi själva samlade ihop över 28 000 namn med gediget jobb och opinionsbildande tillslut lyckades driva igenom en folkomröstning. Sen fick vi inte röster nog i valet att driva det till sin spets, och majoriteten i blocken ignorerade folkomröstningen, men vi kunde ändå bevisa att beslutet togs över folkets huvuden.

Vad tycker du om din ersättare Claes Westberg?

– Claes Westberg har en jättekompetens och en god kännedom om dessa frågor, inte minst som före detta trafikdirektör för Trafikkontoret i Göteborg. Jag tror också att han kommer att vara duktig på den breddning som partiet tar nu.

Westbergs engagemang i Vägvalet började 2013. Han har jobbat med trafikfrågor i hela sitt liv, främst med kollektivtrafik.

– Jag är väldigt intresserad av stadsutvecklingsfrågor och trafik och har jobbat med trafik i hela mitt liv. Vägvalet hade en stark profil när det kom till Västlänken och trängselskatten och hade åsikter som stämde överens med mina. Det var därför jag fastnade för dem och det var första gången jag engagerade mig politiskt, säger han.

Varför har du nominerats till partiledare?

– Det är såklart svårt att svara på själv, men jag har jobbat i ledande position och med trafik i hela mitt liv, både i kommunen och privat. Under nittiotalet jobbade jag åtta år på trafikkontoret och innan det var jag på stadsbyggnadskontoret som trafikingenjör.

Vad satar ni på inför kommande val?

– Det blir såklart trafikfrågor, men vi vill också satsa på omsorg, skola, miljö och inte minst integration, där kommunen spelar en stor roll. Vi är väldigt fokuserade på demokratifrågor, ett öppnare samhälle och mer medborgarinflytande mellan valen. Exakt hur det ska gå till får vi se, den som kommer på det är ju inte dum! Men öppenhet är viktigt för oss. Vi tror mycket på att politikerna ska staka ut vägen och att tjänstemännen, som ju är experterna, ska med förslag på hur saker ska utföras. Vi sitter ju inte i några nämnder just nu,  så det hoppas vi att vi kommer att kunna ändra på nästa val!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.