Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man med kudde över huvudet och väckarklocka brevid.
Under 2021 har Störningsjouren Göteborg fått fler anmälningar om störningar än någonsin tidigare. Bild: Nina Varumo / SvD / TT

Pandemieffekten: Rekordmånga stör sig på sina grannar

I samband med att allt fler har spenderat mer tid i hemmet under pandemin har störningsjouren i Göteborg under 2021 fått ta emot fler anmälningar än någonsin tidigare. Det rapporterar P4 Göteborg.
– Man står ut dagtid, och så på kvällen är man så trött så då ringer man oss, säger nattchefen Lars Lansinger.

Coronapandemin har under de senaste två åren tvingat många att arbeta hemifrån. Men köksbordets förvandling till kontor efter att frukostflingorna dukats undan har också lett till allt fler störningsmoment.

Till följd av detta har störningsjouren i Göteborg under 2021 fått ta emot fler larm än någonsin tidigare, med uppemot 9 000 anmälda störningar.

– Då var ändå 2020 en ordentlig ökning från tidigare år, säger Lars Lansinger, nattchef på Störningsjouren Göteborg, till P4 Göteborg.

Nästan 9 000 störningar

Sammanlagt har det inkommit uppemot 9 000 anmälda störningar under året, och bland dessa anmälningarna förekommer fester, musik och högljudda samtal återkommande.

Men det vanligaste störningsmomentet är det som kallas klamp och duns, oftast bestående av ljud som görs i golvet, vilket Lars Lansinger tror beror på det ökade hemarbetet.

– Man står ut dagtid, och så på kvällen är man så trött så då ringer man oss, säger han till P4 Göteborg.

Han understryker att man ska ta tag i det om man upplever att man blir störd av sina grannar, men uppmanar också till att vara förstående.

– Det finns fortfarande sådana som förväntar sig att det ska vara knäpptyst, men det kan man inte förvänta sig i ett flerfamiljshus, säger Lars Lansinger till P4 Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.