P4-avbrott oroar SR

ANNONS
|

Enligt nätoperatören Teracom var det distributionen av tv- och radiosignaler i Göteborgstrakten som inte nådde fram till sändarna. Resultatet blev nästan en timmes tystnad i P4 och två timmars avbrott i de digitala tv-utsändningarna.

Att det var just P4 som drabbades ser Sveriges radio som extra allvarligt.

- Det är den kanal som är beredskapskanal, där vi ger information om allvarliga händelser till allmänheten. Därför är det allvarligt, säger Claes Rundström, chef för distributionen på SR.

Avbrottet varade för radions del från 18.10 till 18.59 på onsdagskvällen. Nu inväntar SR en rapport från Teracom om vad som inträffat.

ANNONS

- Den rapporten ska vi enligt avtal ha inom tre dagar. Om vi vidtar några åtgärder beror mycket på vad felet egentligen berodde på.

SR ställer långtgående krav på Teracoms utsändningar, enligt Claes Rundström. Den genomsnittliga avbrottstiden får maximalt uppgå till en timme per år, därför anses det allvarligt med ett 50 minuter långt avbrott vid ett och samma tillfälle.

På Teracom säger man sig också se allvarligt på det inträffade.

- Vi kommer att utreda det inträffade grundligt, säger informationschef Lennart Ivarsson på Teracom.

Extremt ovanligt

Enligt Lennart Ivarsson är sådana här avbrott extremt ovanliga.

- Vi har höga krav på oss för både tv- och radioutsändningar och normalt håller vi de kraven.

Fel i utrustningen blir det då och då, men oftast märker inte de vanliga radiolyssnarna eller tv-tittarna något, eftersom reservsystemen normalt fungerar. I just det här fallet gick reservsystemet inte igång.

- Det är ytterst ovanligt. Jag har aldrig varit med om ett så här stort fel förut, säger Lennart Ivarsson.

ANNONS