Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mirjana fick en chock när hon såg var det stod på parkeringsboten. Här sitter hon i bilen tillsammans med sönerna Nikola och Filip.  Bild: Mirjana Ristic
Mirjana fick en chock när hon såg var det stod på parkeringsboten. Här sitter hon i bilen tillsammans med sönerna Nikola och Filip. Bild: Mirjana Ristic

P-vaktens oväntade gest – julhälsning i stället för böter

När Mirjana Ristic körde i väg med bilen såg hon den gula lappen fladdra på vindrutan. Men när hon tittade närmare var boten inte vad hon hade väntat sig. I stället för ett bötesbelopp fanns en handskriven hälsning från parkeringsvakten.
– Jag blev minst sagt chockad, säger hon.

Mirjana Ristic, 39, hade precis plockat upp sina två söner och en vän till dem när de bestämde sig för att stanna till för en spontan middag på en sushirestaurang på Hisingen.

– Jag parkerade på en plats mittemot restaurangen, säger Mirjana Ristic.

Men Mirjana Ristic noterade inte att man bara fick stå på parkeringen i 30 minuter. Först när familjen satt i bilen på väg därifrån upptäckte hon den gula lappen på vindrutan.

– Min första tanke var att åh nej, den här kommer kosta minst 600 kronor, gud vilken dyr middag det blev. Sen får man skylla sig själv, man fick bara stå där i en halvtimme.

"Aldrig varit med om något liknande"

Hon svängde in på en bensinmack och tog ner böteslappen. Men där stod ingen summa som förväntat, i stället fanns en handskriven hälsning. På den gula lappen stod det "God Jul, köp något till dina barn".

– Jag blev minst sagt chockad. Det var väldigt trevligt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mirjana Ristic.

Boten som satt på Mirjanas ruta innehöll ingen summa – utan en julhälsning. Bild: Mirjana Ristic
Boten som satt på Mirjanas ruta innehöll ingen summa – utan en julhälsning. Bild: Mirjana Ristic

Längre ner på lappen stod det även "Kolla skylten, du skulle betala 850 kronor". Hur personen visste att Mirjana Ristic hade barn vet hon inte, hon såg själv aldrig någon parkeringsvakt i området.

– Personen kanske såg mig med mina barn, eller så såg personen barnstolen jag har i min bil. Det är mystiskt, men det var väldigt snällt.

Hoppas nå parkeringsvakten

Mirjana Ristic hoppade in i bilen och visade lappen för sina barn. De uppmanade sin mamma att lägga ut en bild på lappen på Facebook, vilket hon också gjorde. Inlägget har fått hundratals kommentarer, vilket även GT skrivit om.

– Det kom in så många kommentarer, jag fick stänga av ljudet på min mobil för att det bara plingade i telefonen.

Mirjana Ristic hoppas att hennes tack ska nå den okände parkeringsvakten. Bild: Mirjana Ristic
Mirjana Ristic hoppas att hennes tack ska nå den okände parkeringsvakten. Bild: Mirjana Ristic

Hon hoppas att personen som skrev lappen har sett hennes inlägg och nått av hennes tack.

– Det var av den anledningen jag la ut det, att det ska komma fram till den här personen att det verkligen var en fin grej.

Kommer du våga parkera där igen?

– Nej, det kommer jag inte göra, säger Mirjana och skrattar.

Kan vara en så kallad "snäll-lapp"

Stefan Gabrielsson är vd på parkeringsbolaget P-tjänst Väst som har hand om den aktuella parkeringen. Han känner inte till historien om Mirjana Ristics p-bot, men säger att det händer att parkeringsvakter låter bli att sätta böter. Ibland kan det helt enkelt räcka med en varning.

– Ibland skriver vi informationslappar att här har ni gjort fel, och att de ska vara uppmärksamma på skylten. Vi kallar det snäll-lappar, säger Stefan Gabrielsson.

Han påpekar att det händer vid mindre allvarliga parkeringsföreteelser.

– Har man parkerat fel så får man en sanktion, men är företeelsen mindre allvarlig så har vakten en möjlighet att själv avgöra. Är man på gränsen till att ha gjort fel så friar man hellre än att fälla, konstaterar Stefan Gabrielsson.

Nu återstår bara för Mirjana Ristic att köpa en present till sina barn för pengarna hon sparade när hon slapp betala boten.

– Jag kommer inte undan nu, jag får bjuda mina barn på något gott eller köpa något fint till dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.