Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trångt vid Härlanda tjärn. Bild: Meli Petersson Ellafi
Trångt vid Härlanda tjärn. Bild: Meli Petersson Ellafi

P-kaos i helgen vid populära utflyktsmål

Det vackra vintervädret fick många att vallfärda till sjöar och skidspår i helgen. P-platser runt om i Göteborgsområdet var överfulla – särskilt rörigt var det vid Härlanda tjärn.

I lördags fick 25 bilister p-böter i närheten av Härlanda tjärn.

– Folk hade ställt sig på vändplatser och gräsmattor, lite överallt, säger Viviann Ekstrand som är planeringsledare vid trafikkontoret.

Flydde från p-vakterna

Trängseln ledde till att bilister körde uppe på gångbanan när de inte kom fram på vägen. En del förare skyndade sig att åka därifrån när de fick syn på parkeringsvakterna.

LÄS MER: Skridskosuccé på Härlanda tjärn - när rekordkylan håller i sig

– Man förstår ju att folk vill komma ut i naturen, särskilt nu med coronan. Men man får göra på något annat sätt, kanske ställa sig en bit bort och gå sista biten, säger Ekstrand.

Kräver fler platser

En boende i området som GP talat med beskriver trafikläget som ”kaos och ibland farligt”. Han menar att kommunen borde göra något åt situationen, eftersom antalet parkeringsplatser har minskat i och med bygget av en skola precis intill.

LÄS MER: Kritiserade bygget är i gång vid Härlanda tjärn

Andra göteborgare har också framfört krav på fler p-platser i telefonsamtal till GP.

Viviann Ekstrand är dock skeptisk.

– Det är vad de brukar säga. Men det är väldigt svårt att ordna nya parkeringsplatser vid enstaka tillfällen några gånger per år. Det är också styrt av detaljplanerna var man får ordna parkering.

På söndagen var vakterna på plats tidigt för att förebygga felparkering och informera om lediga platser i närheten. Enligt Viviann Ekstrand var detta framgångsrikt – när p-vakterna kom tillbaka senare på dagen fanns inga felparkerade fordon.

Vädjan kan ha givit resultat

Tidigare i vinter har räddningstjänsten haft bekymmer med att smala vägar blockerats av felparkerade fordon. Häromdagen gick de ut och vädjade till bilisterna att skärpa sig. Den gångna helgen uppstod inga sådana problem.

– Jag har pratat med vår ledningscentral och det har inte varit några sådana incidenter denna helgen. Det känns som att uppmaningen har gett effekt, säger Bengt Holm som är stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

LÄS MER: Slaget om p-platserna – kan skapa problem för räddningstjänsten

Brudarebacken var minst sagt välbesökt i helgen. Bild: Meli Petersson Ellafi
Brudarebacken var minst sagt välbesökt i helgen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Det var också överfullt med parkerade fordon vid Brudarebacken i Delsjön och vid Lilla Stamsjön i Lerum, när GP var där i helgen. I det förstnämnda området var det tillåtet att stå i terrängen och ingen fick böter av den anledningen. Däremot blev 26 bilister lappade för att de inte hade betalat avgiften på parkeringen vid Delsjöbadet.

Skickar ut p-vakter

Lerums kommun har fått klagomål om p-kaos både vid Stamsjön och vid sjön Uspen, berättar kommunikatören Stefan Larsson.

– Uspen är enskild mark så där kan vi inte göra så mycket. Vid Stamsjön ska vi skicka ut p-vakter nästa helg för att skapa bättre ordning. Vi ska också försöka ordna alternativa parkeringsplatser i närheten av sjön.

Lerumsborna njöt av vintern på Stamsjöns is ... Bild: Meli Petersson Ellafi
Lerumsborna njöt av vintern på Stamsjöns is ... Bild: Meli Petersson Ellafi
... när de väl hade lyckats parkera. Bild: Meli Petersson Ellafi
... när de väl hade lyckats parkera. Bild: Meli Petersson Ellafi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.