Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Skärmdump Facebook/ARKIVBILD. Foto:John Alexander Sahlin/TT

Påstår sig bryta mot reglerna och tjäna 80 000 som god man

Riksföreningen säger max tio. Göteborg max 15. Hon säger sig ha 23 – och satsar på 40 innan årsskiftet. Det handlar om gode män till ensamkommande flyktingbarn, i detta fall en göteborgskvinna som själv uppger att hon tjänar över 80 000 kronor i månaden. – Det får inte handla om pengar det här, säger P-O Nygren vid Riksföreningen gode män vårdnadshavare.

En god man för ett ensamkommande barn har rätt och skyldighet att bestämma i alla frågor som rör barnets angelägenheter, personliga såväl som ekonomiska och rättsliga. Den gode mannen fungerar som en spindel i nätet och ska se till att barnet får en bra första tid i Sverige, som Sveriges kommuner och landstings själva skriver på sin hemsida. 

Det är i konversation på Facebook mellan två gode män som det framkommer att Göteborgskvinnan enligt egen utsago tagit sig an inte mindre än 23 ensamkommande flyktingbarn. Hon jobbar heltid med detta, skriver hon, och tjänar över 80 000 kronor i månaden. Hon gör det möjligt, skriver hon, genom att jobba över hela Västra Götaland. För i Göteborgs kommun får en person vara god man åt max 15 ensamkommande barn.

– Regeln infördes relativt nyligen och förvaltningen överväger nu om det ska behövas ges dispenser eller om vi kan få ned antalet med automatik, dvs genom att inte ge fler till dessa gode män samtidigt som barnen löpande blir myndiga, säger Gunnar Johnsson, som är förvaltningsdirektör vid Överförmyndarförvaltningen i Göteborg.

Under hösten, då situationen var särskilt pressad, beskriver Johnsson, var det ett antal som fick fler än 15.

– Då var det till exempel en god man som hade 21 uppdrag men idag har den som har flest 17 uppdrag. Ytterligare tre gode män har fler än 15 uppdrag.

I dag är det istället så att det finns väldigt gott om utbildade gode män i Göteborg.

– Vi är idag i en sådan situation att vi inte fyller på hos de som redan är gode män utan vi prioriterar de som ännu inte fått sitt första uppdrag, säger Johnsson.

Men att det inte finns ett nationellt godmansregister är ett sedan tidigare känt problem, enligt Johnsson.

– Får vi reda på att gode män har massa klienter i andra kommuner tar vi hänsyn till det. Man kan diskutera eventuell lämplighet, och givetvis spelar det roll om man har ett jobb vid sidan av, men maxgränsen på 15 finns ju av ett skäl, säger Johnsson.

P-O Nygren är talesperson för RGMV, Riksföreningen gode män vårdnadshavare tycker att gränsen går vid tio.

– Inte mer tycker jag, jag tror inte man mäktar med. Om man bara följer riktlinjerna för uppdraget som Migrationsverket har till punkt och pricka kanske, men så finns det vad man kan kalla en gråzon. Jag kan ta ett exempel, häromdagen ringde dem och sa att "Mohammed är medvetslös, kan du komma", och kollar jag i listan ingår det kanske inte i uppdraget. Men man måste jobba med hjärtat också, säger Nygren. 

– Jag tycker 23 är absolut för mycket, och jag har hört ännu värre exempel med kanske 35. men det blir inget bra.

Kan det handla om pengar?

– Den känslan har jag också, och det får inte handa om pengar det här. Det ska inte vara en födkrok, då blir det ju ett yrke och det ska det inte vara. Det ska vara en frivillig samhällsinsats.

Göteborgs-Posten har sökt Göteborgskvinnan som påstår sig ha 23 uppdrag, detta utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.