Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisområdeschefen för Göteborg city, Teodor Smedius, menar att det handlar om
Polisområdeschefen för Göteborg city, Teodor Smedius, menar att det handlar om "en dålig kommunikation". Bild: Jonas Lindstedt

Påstådda stölder inom Göteborgspolisen

Polischefer som går igenom beslagslådan efter ”godbitar” och chattgrupper där poliser tingar och efterlyser verktyg för att byta däck. Anklagelserna om interna stölder gör att polisen i Göteborg nu anmält sig själva, enligt Expressens västsvenska edition GT.

GT har kommit över ett filmklipp som visar hur en polis går igenom en låda inne på polishuset i Göteborg. I lådan hamnar bland annat beslagtagna redskap och annat som klassas som brottsverktyg. Klippet har publicerats i en Whatsapp-tråd. Där skriver också poliser om hur de ser fram emot mer "godbitar" under året eller att de hoppas det ska dyka upp verktyg för att byta till vinterdäck.

I en kommentar, enligt GT från den filmade polischefen, berättar han hur glad han blev när han en gång hittade en tigersåg i lådan: ”Lyckan var total”.

Har anmält sig själva

Efter anklagelserna har polisledningen valt att anmäla sig själva till avdelningen för särskilda utredningar.

– När vi fått de här uppgifterna så måste vi upprätta en anmälan. Det har vi gjort och det kommer att handläggas av särskilda utredningar, säger polisområdeschefen för Göteborg City, Teodor Smedius till GT.

Teodor Smedius har fått se chattkonversationerna och filmklippet men medger inte att materialet visar hur poliser stjäl beslagtaget material.

– Det jag ser på bilderna är en dålig kommunikation och ett dålig sätt att uttrycka sig på, säger han till GT.

Dåligt skämt

Enligt polisen som fångats på bild så är det inte fråga om stöld. Förklaringen är istället att det rör sig om ett dåligt skämt. Men vad som är roligt i skämtet kan han inte svara på när GT frågar.

– Nej, det finns ingen punchline. Jag kommer inte få jobb på Norra Brunn, säger polisen till tidningen.

Efter att polisledningen anmälde sig själva om stöldanklagelserna har en åklagare tittat på fallet. Åklagaren beslutade att inte inleda en förundersökningen eftersom uppgifterna bedömdes som för vaga, enligt GT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.