Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Påskbrasor på Öckerö polisutreds

Öckerö kommun avråder folk från att vistas på platser där det varit påskbrasor. I marken finns föroreningar. Barn och husdjur är riskgrupper då resultatet är alarmerande.

Just nu utreder miljöåklagaren i Göteborg påskbrasor i Öckerö kommun efter att eldningen av miljöfarliga ämnen polisanmälts som miljöbrott.

Kommunen går också ut i ett pressmeddelande där de varnar allmänheten för att vistas på platser där däck och spillolja eldats.

I samband med påskfirandet i kommunen anordnas påskfyrar på flera platser. I vissa av dessa påskfyrar eldas däck och spillolja och andra miljöfarliga ämnen. Markprover har nämligen visat att halten av bly och andra giftiga ämnen är så pass höga att det är farligt för människor att vara där.

Särskilt i riskzonen är hundar och små barn. Man ska också undvika att äta svamp eller bär plockade i anslutning till dessa platser. Det finns också förhöjda risker för förgiftning i trädgårdar i direkt anslutning till dessa platser. Inte bara genom urlakning av aska vid regn utan även direkt nedfall i samband med förbränningen.

Kommunen anser att påskfyrar är en tradition som är värd att bevara. Det som behöver förändras är fyrarnas innehåll. Det måste vara slut på att använda spillolja, bildäck och andra farliga ämnen.

I pressmeddelandet vädjar nu kommunen till allmänheten att ta frågan på allvar om att förstöra naturmiljöer med tungmetaller och andra giftiga ämnen.

Under påskfirandet 2015 gick räddningstjänsten i kommunen ut med ett viktigt meddelande till allmänheten att stänga fönster, dörrar och ventilation via Sveriges Radio. Med facit i hand var detta helt korrekt agerat med tanke på mängden giftiga ämnen som frigjordes i luften.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.