Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Emmaskolan har vandalismen bromsats

Allas blickar riktas mot Hammarkullen. I alla fall när det gäller säkra skolor. Med vaxbehandlade tegelväggar, plastfönster och rostfritt stål vill Emmaskolan utgöra ett nytt kapitel i kampen mot skadegörelse.
Uppenbart stolta över sin nya skola guidar femteklassarna Amin Yasin och Maya Marberg Leander oss genom korridorerna. Innan skolan flyttade hit i januari i år höll man till i ett hyreshus i Hammarkullen.

- Det känns bra. Den här är mycket säkrare än den gamla, säger Amin Yasin.
- Där var fönstren ofta förstörda och det var klotter på dörrarna, fyller Maya Marberg Leander i.

Den nya skolan ligger i randen av skogen, strax nedanför Hammarkulletorget. En rejäl tegelbyggnad, med detaljer av rostfritt stål och golv av linoleum och klinker. På väggarna ett särskilt vax, som gör att klotter inte fastnar.

Det var med hjälp av det kommunala försäkringsbolaget Göta Lejon, som gått in med 1,5 miljoner kronor, som Emmaskolan kunnat satsa extra på säkerheten, berättar rektorn Monica Andersson.

- Det man har sett när skolor utsätts för vandalisering är att det börjar med klotter, säger hon. Den här skolan är byggd i sunda och hållbara material som tegel. Men vi har också satsat på bra ljud, möbler och belysning. Vi tycker det är fantastiskt här.

Ut i solskenet går vi. På väggen sitter skyltarna: byggnaden övervakas. Trots säkerhetsarbetet har man sökt tillstånd för kameror. Dels, säger rektor Monica Andersson, eftersom skolan ligger undanskymd - dels för att man hört att de fungerat på andra skolor.

Vad tänker eleverna om att skolgården övervakas på kvällar och helger?
- Man skrämmer nog bort dem som försöker göra något, resonerar Amin Yasin. Om man vet att det hamnar på kameran kanske man inte gör något.

- De som förstörde på förra skolan vill nog inte förstöra lika mycket, Maya Marberg Leander. De vågar nog inte göra det när man får reda på vem som gjort det.

Men hon ryggar tillbaka vid tanken på kameror i klassrummen, något som inte har varit på tapeten i Sverige, men redan är verklighet på vissa håll i USA.

- Det skulle vara jobbigt, man skulle ju vara jätteförsiktig och kanske inte våga säga nånting, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.