Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Eftersom skinka är en del på grisen är "oxskinka" ett vilseledande begrepp.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oxskinka på menyn var vilseledande

Miljöförvaltningen reagerade på en ovanlig formulering på en pizzeria på Hisingen.

Vid ett inspektionsbesök i april hittade livsmedelskontrollanten något som fick henne att höja på ögonbrynen på Mevlana Kebab vid Friskväderstorget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland isbergssalladen, kebaben och peperonin fanns också en något ovanligare ingrediens på menyn. Oxskinka.

Så får det inte stå, menar miljöförvaltningen. Pizzerian hade förvisso skrivit att produkten endast innehöll nötkött, men inspektören påpekade att skinka är en del på grisen, vilket gör det hela vilseledande. En skinka som inte innehåller skinka blir konstigt.

Mustafa Gurkan, som driver Mevlana Kebab, berättar att den gamla formuleringen nu är borta.

– Vi skrev oxskinka förut, men vi har strukit över det och skrivit oxpålägg i stället. Det är kanske bättre. Men ingen har reagerat förut, säger Mustafa Gurkan.

I samband med inspektionsbesöket hade livsmedelskontrollanten också en annan synpunkt. Pizzerian hade skrivit fetaost och krabba på menyerna.

Men fetaost är en av över 1000 produkter som är ursprungsskyddade av EU. För att få kallas fetaost måste den tillverkas i Grekland. Krabban ställs det också höga krav på.

Det som serverades på Mevlana Kebab var i själva verket turisk fårost samt crab fish, vilket är en fiskprodukt med smak av krabba.

– Vi har ändrat det också. Nu står det fårost och crab fish, säger Mustafa Gurkan.

Mevlana Kebab är långt ifrån ensamma om misstaget. Totalt 38 matställen i Göteborg har hittills i år fått en anmärkning från miljöförvaltningen om "vilseledande märkning av livsmedel".

– Det är lätt att göra fel. Många tänker inte på att det ställs höga krav på vissa produkter, säger Daniel Eek som är chef för miljöförvaltningen i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.