Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Oviss framtid väntar för lungsjuka Madeleine

Madeleine Hoffman, 38, har varit patient på Sahlgrenska lungmedicinska slutenvårdsavdelning vid flera tillfällen. Nu oroar hon sig för vilken hjälp hon ska få när den stänger igen.
– Det här medför massa ångest och ren frustration, säger hon.

Natten mellan söndag och måndag kom Madeleine Hoffman, 38, in till avdelning 19 lungmedicin på Sahlgrenska senast. Som så många gånger förr var det på grund av problem med sina lungor.

– När jag blir dålig så får jag väldigt svårt andas. Det piper och rosslar i mina luftrör, säger hon från sjukhussängen.

Att då få komma in till en välkänd avdelning med välkänd personal beskriver hon som en stor trygghet.

– När jag kom in sa tjejerna "prata inte, vi tar fram dina grejer så får du bara komma ner till ro". De frågade bara om de senaste uppgifterna med telefonnummer stämde fortfarande. Sen tog de kontroller och jag fick kortison. De sätter alltid in en hög dos av kortison och så har jag en maskin som hjälper mig att andas om nätterna. De på avdelningen är utbildade för att ta hand om sådana maskiner. Det är inte vem som helst som får göra det.

Nu oroar hon sig hur det kan komma att bli när avdelningen stänger den 30 november.

– Jag har varit väldigt mycket på avdelning 19 under de senaste två åren. Det har varit en trygghet att komma in dit alla känner en. Jag behöver inte förklara hur jag mår. Det ser de på mig. Det kommer att medföra väldigt mycket oro och stress att behöva fundera över var jag kommer bli inlagd. Jag är en lungpatient – då ska jag vara på en lungavdelning.

LÄS MER: Lungavdelning på Sahlgrenska stänger trots enormt behov

"Jag är rädd"

Hon är särskilt rädd för att behöva lämna Göteborg, och kanske hamna på andra sjukhus i regionen.

– Det här medför massa ångest och ren frustration. Jag har själv en familj. Jag vill jättegärna att min treårige son ska kunna hälsa på sin mamma när hon ligger inlagd utan att åka massor av mil för att säga hej. Jag är rädd.

Det var förra veckan som hon fick reda på nedstängningen från en sjuksköterska.

– Det blev givetvis mycket tårar och mycket frustration över hur det här kommer att bli.

Sedan 2017 har hon varit sjukskriven från sin anställning som undersköterska på MAVA – Medicinsk akutvårdsavdelning – på Sahlgrenska. Hon har därigenom insyn i svårigheterna det innebär att hitta öppna vårdplatser på sjukhuset.

– Vi har fortfarande ingen plats i huset att lägga in de som kommer från akuten. Hur kommer detta bli för oss lungpatienter? Personalen som jobbar här är kompetent och har jobbat massa år med lungsjuka patienter. Undersköterskorna har en bred utbildning och kunskap om hur det funkar här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.