Ovanligt många vattenläckor i Göteborg i veckan

Vattenläckan vid Masthuggstorget har plågat Göteborg under veckan och stoppat trafiken på Första Långgatan. Samtidigt har flera andra läckor uppstått sedan i måndags.
– Vi försöker reda ut vad det är som har hänt denna veckan, säger Thereze Axelsson, driftledare på Kretslopp och Vatten.

ANNONS
|

Det var i måndags som den första vattenläckan uppstod i höjd med Masthuggstorget. Bilder från platsen visade att vatten hade forsat ut på stora delar av Första Långgatan.

Bil- och spårvagnstrafiken har sedan dess påverkats av arbetet med läckan som under fredagen väntas vara lagad.

– Vi har ett lag där som gräver och försöker få fram ledningen så gott det går. Det är mycket vatten där den ligger alldeles intill spårvagnsspåren, det är ju lite krångligare då, sa Erik Carlund, tjänsteman i beredskap på Kretslopp och Vatten på måndagskvällen.

Sedan dess har läckan gått upp flera gånger och man har haft stora problem med att åtgärda den.

ANNONS

– Det går inte så bra, vi åkte på nytt bakslag i kväll. Det är gamla rör med udda storlekar och vi har inte rätta grejerna hemma just nu. Vi jobbar med att få fram rätt grejer, sa Eric Carlund, på tisdagskvällen.

LÄS MER: Göteborgsskola stängd på grund av vattenläcka

Flera läckor

Under veckan har samtidigt flera andra läckor gäckat Kretslopp och Vatten, i Majorna. Det har gjort att man inte kunnat släppa på vattnet vid Masthuggstorget så tidigt som man ville.

– Tyvärr så läcker det på fyra andra ställen i stan nu. Vi har behövt skicka runt folk i panik runt Majorna, så vi kommer inte släppa på vattnet på en stund här, sa Eric Carlund sent på tisdagskvällen.

Ledningen på Övre Husargatan är från 1939.
Ledningen på Övre Husargatan är från 1939. Bild: Mia Höglund

På torsdagsmorgonen meddelade Kretslopp och Vatten att ännu en läcka uppstått på Övre Husargatan i Linnéstaden. Ledningen är förhållandevis liten och väntas kunna lagas under dagen. Men för närvarande är en fil i området avstängd.

Kan bero på värmen

Anledningen till att så många läckor har uppstått på så kort tid är den ihållande värmen som legat över Göteborg den senaste tiden, tror Eric Carlund. Med värmen kommer förflyttningar i såväl rör som asfalt, vilket ökar risken för fel.

ANNONS

Den här mängden läckor inom en så kort tidsperiod är väldigt sällsynt, enligt Thereze Axelsson, driftledare på Kretslopp och Vatten.

– Det är ovanligt många stora läckor, då menar jag verkligen ovanligt. Fyra ledningar har gått denna veckan, det är extremt ovanligt, säger hon och fortsätter:

– Vi vet inte vad som har hänt och försöker reda ut vad det är som har hänt denna veckan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS