Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Ovanligt många cykelstölder i centrala Göteborg

Juli innebar en toppnotering när det gäller cykelstölder i Göteborgs centrum. Enligt polisen kan det bero på att dyrare cyklar blir allt mer populära och därför ökar stölderna. – Tänk som tjuven när du lämnar din cykel i stan, säger Stefan Gustavsson, polisens presstalesperson i region Väst.

I juli anmäldes 158 cykelstölder i stadsdelen Centrum i Göteborg. Det är betydligt fler än det normala för månaden, även om cykelstölderna brukar öka något under sommarmånaderna. Medeltalet för anmälda cykelstölder ligger på strax över hundra för samma månad de senaste tio åren i Centrum.

– En av anledningarna till att fler cyklar stjäls nu är att göteborgarna, precis som alla andra, tenderar att köpa fler dyra cyklar. Eftersom cyklarna många gånger har ett högt värde så ökar även antalet stölder, säger Stefan Gustavsson, presstalesperson för polisen område Väst.

LÄS OCKSÅ: ENKÄT: Hur skyddar du din cykel från att bli stulen?
 

Centrum sticker ut ordentligt

Jämfört med anmälda cykelstölder i de andra stadsdelarna sticker Centrum ut ordentligt. Här stals nästan en tredjedel av alla cyklar som anmäldes stulna i Göteborg under juli månad. Att centrum sticker ut beror på att många jobbar i innerstaden, och att det också finns många stora cykelparkeringar i området, enligt polisen.

– Dyra cyklar är populärt, och det har blivit ett uppsving i att cykelpendla in till centrum. Samtidigt har det blivit dyrare att använda bilen i stan, med trängselskatt och dyra parkeringsplatser för bilar. Cykelmarknaden har växt både för pendling och sport och det finns en ordentlig efterfrågan även på andrahandsmarknaden. Där hamnar också många av de stulna cyklarna. De är lätta att stjäla och värda mycket pengar, säger Stefan Gustavsson.
 

Inga tecken på liga

Finns det någon annan anledning till de ökade cykelstölderna, mer än att cyklarna är värda mycket pengar?
– Det är svårt att säga. Än så länge har vi inte sett några tendenser på att det rör sig om någon form av liga, även om det inte helt kan uteslutas, säger Stefan Gustafsson.

Vad kan man som cyklist göra för att säkra sin cykel från att bli stulen?
– Använd godkända lås och se till att låsa fast cyklarna ordentligt i något. Lås inte bara hjulen för då går det att bära bort den. Har du en cykel som kostar tiotusentals kronor så är ju även delarna värda mycket var för sig och kan tas loss utan att hela cykeln blir stulen. Om du har en dyr cykel, så lägg mycket pengar på lås och lås fast den i både ramen och hjulen om det går. Eller ta en billigare cykel in till centrum och använd den dyra för de längre turerna och inte som en pendlingscykel, säger Stefan Gustavsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.