Ovanligt att svanar fastnar i isen

ANNONS
|

GP har den senaste tiden mottagit flera samtal från personer som vittnat om fastfrusna svanar på isar runt om i staden.

Fåglarna har legat i stort sett stilla en längre tid och många är oroliga för att de frusit fast. Så är dock sällan fallet.

Svanarna håller sig generellt passiva under vintern och tillbringar sina dagar med att sova och samla energi för att klara kylan. Då detta innebär att de rör på sig så lite som möjligt kan de lätt te sig fastfrusna.

På måndagen kom dock ytterligare ett tips om en fastfrusen svan, denna intill bron mellan skeppsbroplatsen och Casinot.

ANNONS

Och just Skeppsbrosvanen satt faktiskt fast i isen, men hade lyckats ta sig loss på egen hand innan räddningsinsatsen anlände.

Tommy Järås på Fågelcentralen vid Göteborg ornitologiska förening är en av dem som rycker ut för att reda upp sådana här situationer. Han poängterar att det, även om det kan se ut som att fåglarna sitter fast, är extremt ovanligt att de gör det.

- Vi får in ett par svan-samtal varje dag och ett par om änder. Men om vi får tio samtal om fastfrusna svanar så är det högst en som faktiskt verkligen frusit fast.

Om en svan för ovanlighetens skull fastnat beror det oftast på en och samma sak. Och eftersom de ligger på en och samma plats länge finns det en enkel, om än smutsig, förklaring.

- Normalt handlar det om att fåglarna ligger i sin egen skit och därför fastnar med stjärtfjädrarna när skiten fryser. Då får man rycka ut och antingen drar eller spetta loss dem. Oftast är det inget allvarligt.

Skeppsbrosvanen till trots är det som sagt ovanligt att isarnas stillasittande svanar sitter fast.

- Så vitt jag vet är detta bara den andra svanen som frusit fast denna vinter, säger Tommy Järås.

ANNONS

ANNONS