Ovädret i Göteborg: Stormvindar, nedblåsta träd och 17 millimeter regn

Stormvindar längs med kusten, nedblåsta träd och flera inställda tågavgångar. Det är facit efter nattens oväder i Västsverige.

ANNONS
|

Under tisdagskvällen och natten mot onsdag har det blåst kraftiga vindar och regnat rejält i Västsverige. SMHI rapporterar att centrala Göteborg har haft uppemot 17 meter per sekund i vindbyarna. Sedan igår kväll har det också regnat 17 millimeter.

Än värre var det längs kusten.

– Vid Vinga är det alltid blåsigare. Där blåste det 25 meter per sekund. Där har det blåst storm i vindbyarna, säger Marie Staerk som är meteorolog på SMHI.

För Räddningstjänsten har det trots det varit en relativt lugn natt.

– Vi har haft lite blandad skörd av stormskador. Det är lite nedblåsta träd och lite plåtar. Totalt har det varit ungefär 15 händelser. Det är inga personskador eller direkt åverkan på saker och ting, säger Lotta Molander som är larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

Hon berättar att de hade förberett sig för större konsekvenser med tanke på SMHI:s klass 1-varning.

– Absolut. Vi planerar alltid för dem.

LÄS MER:Stormvarning: Mycket hårda vindar på väg in över Göteborg

Ställde in tåg

Som en säkerhetsåtgärd ställde Trafikverket in flera tågavgångar från och med 21.00 på tisdagskvällen. Det handlar om samtliga tåg som trafikerar sträckorna Uddevalla-Strömstad och Varberg-Borås.

Uddevalla-Strömstad-sträckan beräknas öppna tidigast 09.00 och Varberg-Borås tidigast 10.00. Resande hänvisas till ersättningstrafik genom respektive trafikbolag.

Västtrafik meddelar att det mesta av kollektivtrafiken har klarat sig igenom natten utan större problem. Mest påverkan har det varit för färjetrafiken ut mot Södra Skärgården där en avgång från Saltholmen vid 06.05 fick ställas in. Vidare har Styrsöbolaget kört med en annan fartygstyp på grund av vindarna.

– De har kört med en mer långsamgående båt mellan Vrångö och Donsö. Det finns vissa snabbåtar, men blåser det mycket brukar de byta till normalbåtarna så att säga, säger Camilla Kaneflo på Västtrafiks trafiksamordning. Hon meddelar att de från och med halv åtta åter kommer att köra med ordinarie fordon.

Det värsta ovädret ser under onsdagsmorgonen ut att ha passerat, enligt Marie Staerk på SMHI.

– Det är på övergående nu nästan. Det börjar avta ganska snabbt under morgonen och i eftermiddag har vi mellan fem och sju meter per sekund i byvind. Det värsta har dragit över, säger hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS