Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Storm vid Saltholmen 14 januari 2007. Bild: Stefan Berg

Oväder i Göteborg i helgen

Tåg har ställts in och även Stena Line stoppar en avgång efter SMHI klass 2-varning för stormbyar. Från lunchtid i dag förväntas det blåsa riktigt hårt i Göteborgsområdet och SMHI varnar även för kraftigt regn i området.
– Det blir inget skönt väder att vara ute i, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Under helgen kommer det dra in ett riktigt oväder över västkusten. Det kommer att blåsa ordentligt med vindar i stormstyrka i Västra Götaland, Halland och Skåne samt på Öland och Gotland. På söndag förmiddag börjar vindarna att tillta närmast kusten och i Göteborg, för att sen öka under kvällen.

– Det är ett lågtryck som närmar sig och det ser ut att kunna bli riktigt blåsigt, främst över Västra Götaland. Från mitt på dagen kommer det att blåsa upp mot stormbyar, mellan 25 och 27 minuter i sekunden, innan det mattas av under natten mot måndag, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

På lördagen gick SMHI ut med en klass 2-varning för stormbyar i Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg. Varningen gäller från söndag middag fram till natt mot måndag.

– En klass 2-varning innebär att man ser en risk för kringflygande föremål, skador på skog och risk för störningar i el- och teleförsörjning, säger Charlotta Eriksson.

Högt vatten i skärgården

På ön Hyppeln i Göteborgs norra skärgård är Anders Alard hamnkapten. Där blåste det vid 10-tiden på förmiddagen.

– Men det är verkligen ingen fara på taket. Det jag kan se är att det börjar bli högt vatten, säger Alard.

Flera tåg inställda

På grund av ovädret ställs flera tåg in, meddelar Trafikverket.

Från klockan tolv på söndagen ställs tågtrafiken på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Borås och Borås-Varberg i över ett dygn. Enligt prognosen ska tågtrafiken köra igen på måndagen efter klockan två.

Det finns också beredskap för att stänga de stora broarna för vägtrafik, enligt TT. Exempelvis hålls extra koll på läget för Öresundsbron, Uddevallabron, Älvsborgsbron och Ölandsbron.

Stena Line har ställt in en avgång under söndagen från Göteborg till Fredrikshamn.

– Det är av hänsyn till besättning och framför allt passagerare, säger Erik Levenhaupt, presskommunikatör på Stena Line.

Ett par hundra resenärer skulle åkt med Stena Vinga till Danmark. Dessa har kontaktats och förhoppningen är att samtliga kan överföras till andra avgångar.

– Stena Vinga är vår minsta färja och det är därför vi ställer in. Jutlandica och Danica går fortsatt. Vi följer vädret hela tiden och får se hur illa det blir, säger Levenhaupt.

Kommer öka igen

Västkusten får som mest vind under söndagskvällen, eller tidiga natten mot måndagen. I Göteborg blåser det som mest under söndagskvällen, som det ser ut nu.

– Nu ser det ut att bli mellan 21 till 24 meter per sekund, vilket är mycket hårda vindar, som kan bli storm, vilket är över 24,5 meter per sekund.

Vindarna kommer att mojna under natten mot måndagen, men kan sen öka på under måndagen igen.

– Men då blir det hårda till mycket hårda vindar.

Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI varnar för oväder. Bild: SMHI

Ihållande regn

Men det kommer inte bara blåsa ordentligt, det kommer att regna en hel del i samband med blåsten. Hela landet kommer att få nederbörd, men störst mängder kommer i Västra Götaland, vilket har fått SMHI att gå ut med en varning för kraftigt regn i området.

– I samband med de kraftiga vindarna på söndagskvällen kommer det in ett ihållande regn, som lokalt kan ge 20 till 25 millimeter regn. I Göteborg ser det ut att komma 15 till 20 millimeter. Det blir inget skönt väder att vara ute i, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Hur säker är prognosen?

– Vi har sett att det varit med i flera dagar, så prognosen känns säker.

Alexandra Ohlsson råder alla att hålla sig uppdaterade på vädret, då det kan bli ett besvärligt väderläge.

Tillhör europeiska stormen Ciara

Ovädret i Sverige hör till samma rejäla lågtryck som den europeiska stormen Ciara. Här har dock stormen ännu inte fått något namn och om den kommer att heta något beror enligt SMHI på om danskarna bestämmer sig för att döpa den då den drar in över Danmark, rapporterar TT.

Hela södra Sverige får både stark blåst och regn, men även sportlovsfirare i fjällen förväntas möta ett riktigt busväder. I fjälltrakterna från Dalafjällen och uppåt varnas för mycket hårda vindar, och dessutom kommer det att falla tung, blöt snö, rapporterar TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.