Outbildad personal arbetar med svårt sjuka

ANNONS
|

Sedan ett par år tillbaka finns unga personer utan vårdutbildning på den medicinska akutvårdsavdelningen, Mava, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. De är kanslister och anställdes för att hjälpa till med enklare administration, som att svara i telefon, hämta post och hjälpa anhöriga till rätta.

Sedan årsskiftet används ungdomarna även i direktkontakt med svårt sjuka patienter. På Mava vårdas bland annat patienter med bröstsmärtor, hjärtsvikt och infektioner, men också personer som lagts in för akuta alkoholförgiftningar eller efter självmordsförsök.

- Det är skrämmande, säger Branka Djukanovic Svensson, företrädare för Vårdförbundet.

Hon tycker inte att det borde få förekomma att outbildad personal sätts att ta hand om patienter på ett universitetssjukhus. Och hon får stöd av sina medlemmar.

ANNONS

- Det är förfärligt, säger en sjuksköterska som kontaktat GP och som vill vara anonym. Kanslisterna har ingen som helst sjukvårdsutbildning. Det är oetiskt och oförsvarbart.

- Vem är ansvarig om patienten snabbt blir sämre? Om patienten avlider?

Enligt sjuksköterskan skyller avdelningsledningen på bristen på sjukvårdpersonal.

- Visst är vi alldeles för få och tvingas jobba alldeles för mycket, men det är ändå fel att be administrativ personal vaka över svårt sjuka människor.

De tre fackliga organisationerna Vårdförbundet, Kommunal och Vision har gemensamt protesterat och ställt frågor om patientsäkerheten.

- Arbetsgivaren blundar för riskerna när de sätter så unga människor utan vårdutbildning att vaka. Det är inte säkert, varken för patienterna eller för personerna själva, säger Hans Ekström, sektionsordförande på Kommunal på Sahlgrenska.

Han påpekar att de sjukaste patienterna visserligen är uppkopplade till apparater som övervakar, men menar att det kan uppstå situationer på Mava som är svåra att hantera för en outbildad.

Verksamhetschefen Maria Taube Telemo är undrande över fackens reaktion. Hon hävdar att kanslisterna inte utför något vård- eller omsorgsarbete.

- De sitter bredvid patienten och agerar som medmänniskor. Vi har exempelvis många oroliga gamla som behöver lite stöd i tillvaron.

Enligt Maria Taube Telemo har det hittills handlat om tio arbetspass, där kanslisterna gått in och fungerat som extra stöd. De fyller då samma funktion som anhöriga ofta gör, säger hon.

ANNONS

För säkerhets skull har de ansvariga på SU varit i kontakt med Socialstyrelsen och fått klartecken för att använda personer utan vårdutbildning i den här sortens arbete.

- Jag är förvånad över att facken protesterar. Det här har ingenting med deras profession att göra, säger Maria Taube Telemo.

Hon förnekar också att orsaken skulle vara den pressade personalsituationen på SU.

ANNONS