Ostindiefararen sköt "kärlekssalut" för Sveriges vårdpersonal

De göteborgare som tog sig en sovmorgon under måndagsmorgonen flög nog ur sängen. Strax innan klockan tio avfyrade nämligen Ostindiefararen Götheborg fartygets kanoner i en hyllning till Sveriges vårdpersonal.

ANNONS
|

Klockan är strax efter nio och folksamlingen (en bra bit under 50 personer) på Stenpiren tittar alla förväntansfullt mot Götaälvbron.

Snart ska bron öppnas och släppa igenom Ostindiefararen Götheborg som har legat vid Gotenius varv.

Det 47 meter långa fartyget ska tillbaka till sin vanliga pirplats vid Eriksberg, men på vägen dit ska det bjuda på en överraskning: en salutering i coronatider.

– Vi gör detta för att hylla all vårdpersonal i Sverige, för att uppmärksamma och visa respekt för det arbete de gör, säger Peter Alexandersson, vd för SOIC Ship Management som arbetar med Ostindiefararen.

LÄS MER:Exklusivt fotoreportage från det sista varvet i Göteborg

Polisen på plats

På Stenpiren står en polisbil parkerad och två poliser står på kajen. Ostindiefararen har tillstånd att skjuta salut, men de har ringt polisen i Göteborg och förvarnat att det ska smälla rejält på måndagsmorgonen.

ANNONS

Idén, som man kallar en "kärlekssalut", kom man på för drygt en vecka sedan.

– Det var spontant, vi började prata om det på jobbet och sa "det går ju att skjuta av kanonerna" som en uppskattning till vardagshjältarna i vården, säger Peter Alexandersson.

Dagens Götheborg är ett nu drygt 15 år gammalt skepp som byggts efter originalet, som förliste utanför Göteborgs Hamn i september 1745.

– Ostindiefararen har ett nationellt symbolvärde, även om det är mycket fokus på Göteborg, säger Peter Alexandersson.

Framåt halv tio öppnas bron till sist och Ostindiefararen glider förbi väntande bussar och bilar, sedan Maritiman och färjorna som går till Lindholmen.

Besättningen har laddat kanonerna med svartkrut.

– Men utan riktiga skott då, inga kanonkulor, lugnar Peter Alexandersson.

LÄS MER:Här renoveras ostindiefararen "Götheborg"

"Det small bra!"

Sakta glider skeppet närmare Stenpiren och positioneras med fören mot folksamlingen. Och så – utan förvarning smäller det till och vita rökmoln virvlar från fartygets ena sida.

Och igen, ett dån från andra sidan och så en gång till på första sidan igen. Och fram och tillbaka tills det tystnar och röken lägger sig. De göteborgare som fortfarande låg och sov är nog ordentligt vakna nu.

– Det small bra! Det gick la jättebra, säger Peter Alexandersson.

ANNONS

Besättningen ombord stämmer därefter upp till sång.

– Det fungerade enligt plan, jag är jättenöjd och oerhört stolt över mina kollegor som alltid levererar, säger Peter Alexandersson.

Vad hoppas du göteborgarna tyckte om saluten?

– Jag hoppas att de tycker det är ett bra initiativ och liksom oss uppskattar vår vårdpersonal.

Inställd expedition 2020

Till sommaren skulle skeppet ut på expedition, för första gången på flera år. Under ungefär tre månader skulle Ostindiefararen besöka flera hamnar i Sverige och utlandet – men expeditionen är nu inställd.

– Det är jättetråkigt, vi har legat stilla i fem år och vill verkligen komma ut nu, säger Kristoffer Bennis, expeditionsansvarig, och fortsätter:

– Det är ju många timmar som har lagts, folk har svettats och kämpat för att få ordning på fartyget och lite av belöningen är då att få komma ut. Så det är vemodigt, samtidigt som det finns de som har det mycket värre.

I stället planerar man att åka ut på en kortare expedition med start i augusti.

LÄS MER:Ostindiefararen söker besättning för sommaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS