Ostindiefararen Götheborg är tillbaka i Göteborg

Ostindiefararen är tillbaka i Göteborg efter ett år till havs. Skeppet sköt salut inför stor publik och 400-årskalaset kunde äntligen igång – två år försenat.

ANNONS
|

– När stormarna ryter och åskan går, alle man på däck, heave away me boys, across the sea!

Ostindiefararens besättning sjunger för sin publik i Frihamnen. Sjömanssången skrevs under resan till Kina på mitten av 2000-talet och handlar om Götheborgs resa över världen. På fredagen kom skeppet tillbaka till Göteborg efter ytterligare en långsegling.

Catarina Nilsson har seglat med från Hamburg, men det är inte första gången hon är ombord. Gång på gång återvänder hon för att få arbeta på ostindiefararen.

– Det är något magiskt med skeppet. Det är en tidsresa, att segla som förr – det känns som man går in i en bubbla och är i en egen värld, säger hon.

ANNONS

Till vardags arbetar hon som flygvärdinna. Även om jobben till havs och i luften skiljer sig mycket åt finns det ändå vissa likheter.

– Det är hårt arbete, man går upp mitt i natten och det rör sig både på böljan och i luften. Men här slipper jag högklackat och nylonstrumpbyxor!

Catarina Nilsson får betala och ta ledigt för att segla med ostindiefararen. Men det är det värt, tycker hon.
Catarina Nilsson får betala och ta ledigt för att segla med ostindiefararen. Men det är det värt, tycker hon. Bild: Paul Wennerholm

Kapten: ”Kul att skjuta kanon”

Det var i juni förra året som ostindiefararen Götheborg gav sig av på sin senaste stora resa. Ankomsten till Göteborg under fredagseftermiddagen var startskottet för stadens två år försenade 400-årsfirande. Under inseglingen sköt skeppet salut vid flera tillfällen; utanför Stenpiren och Frihamnen sköt man av hela åtta skott.

– Jag har många minnen som är rätt unika från resan men det är ju kul att skjuta kanon. Jag har skjutit tidigare men det har bara varit en salut. Här har vi tio kanoner, säger Anders Lossenius, kapten.

Kapten Anders Lossenius ombord ostindiefararen.
Kapten Anders Lossenius. Bild: Paul Wennerholm

Kina-resan uteblev

Planen för Götheborgs resa var egentligen att segla hela vägen till Asien, precis som man gjorde för nära 20 år sedan. Planerna fick dock överges på grund av Kinas covid-restriktioner.

– Det är klart det är en besvikelse, det tror jag det var för samtliga som var involverade, men med alla omständigheter var det nog det rätta valet, säger Anders Lossenius.

Under året har skeppet besökt bland annat Monaco, Barcelona, Malta, Gibraltar och Lissabon. Trots att resan blev kortare än tänkt så tycker Anders Lossenius att det har varit en rejäl rundtur.

ANNONS

– Det här är första gången sedan fartyget var i Kina som det varit på riktig oceansegling, vi har varit ute på Atlanten och seglat det vilda Medelhavet, säger han och skrattar.

Nu är det klassiska skeppet alltså tillbaka i Göteborg. Till och med 5 juni kommer man kunna besöka det i Frihamnen där 400-årsfirandet sker. Sedan kommer det att flyttas till sin hemmakaj Pir 4 på Eriksberg. Där kommer skeppet vara öppet för besökare under sommaren.

LÄS MER:Nu lämnar Ostindiefararen Göteborg

LÄS MER:Segelbåt blev av med rodret – då kom Ostindiefararen Götheborg till undsättning

LÄS MER:Resan till Kina inställd – så ska ostindiefararen Götheborg ta sig hem

LÄS MER:Torben lever sin dröm ombord på ostindiefararen Götheborg

LÄS MER:Här anlände ostindiefararen Götheborg till Monaco

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS