Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Oskyldigt offer mördades med 15 skott

En, enligt utredningen, totalt oskyldig person dödades med 15 skott utanför Sjumilaskolan. Han sköts framifrån, bakifrån och liggande på marken. - Det kan beskrivas som en ren avrättning, säger åklagaren. Möjligen var dådet en hämnd för skjutningen på Vår Krog & Bar.

I dag väcktes åtal efter det synnerligen brutala mordet i Biskopsgården, den 30 oktober i fjol.
En relativt nyanländ 26-årig man – som själv studerade och dessutom gav lektioner till andra elever i en moské i stadsdelen – mejades ner med två automatvapen av modellen Crvena Zastava.
Han var då ensam på väg från spårvagnshållplatsen på Väderilsgatan till en innefotbollsträning i Sjumilahallen.
– Vår bedömning är att offret inte på något vis ingick i brottsliga nätverk. Och vi har heller inte hittat en enda koppling mellan honom och de två nu häktade, säger kammaråklagare Viktoria Karlsson.

Enligt en sammanfattning i obduktionsprotokollet sköts 26-åringen alltså med upp till 15 skott.

"Han har blivit skjuten framifrån, bakifrån och från sidan samt blivit skjuten då han legat ner alternativt varit i nedåtgående rörelse", står det bland annat.

Bland de första vittnena på plats efter dådet fanns flera barn, som uppehöll sig i vid fotbollsplanen nedanför skolan. Ett par av dem gick, enligt åklagaren, också fram till den då svårt skadade mannen.

Skulle det kunna vara så att 26-åringen attackerats endast av den anledning att han kom från Östafrika? Att det varit en vedergällning för skottlossningen på restaurangen (där merparten av de misstänkta också har rötter i Somalia)?
– Jag förstår att frågan ställs. Utredningen ger inget svar. Det kan vara så att han uppfattades som en symbol för en grupp som man haft något otalt med. Det kan också vara något helt annat, svarar Viktoria Karlsson.

Åklagaren är annars mycket försiktig i uttalandena när det gäller eventuella knytningar till Vår Krog & Bar och till de pågående gängstriderna på Hisingen.
– I ett tidigt skede hade vi det som en hypotes, en bland många andra. Men vi har inte kunnat visa att detta brott rör konflikter mellan grupper i Norra och Södra Biskopsgården, konstaterar Viktoria Karlsson.

LÄS OCKSÅ: Oro efter skjutningen vid Sjumilaskolan


Förundersökningen innehåller dock en i sammanhanget intressant detalj.
På ett av de magasin som påträffats i anslutning till mordvapnen fanns spår från en person inom det kriminella nätverket i Södra Biskopsgården, den grupp som förlorade sin ledare i restaurangskjutningen ett halvår tidigare.
Den mannen är emellertid endast misstänkt för vapenbrott i den nu avslutade utredningen.

Enligt förhörsdelen så nekar de två män som nu åtalas för själva mordet (född 1988 och 1990) till alla anklagelser. Båda är tidigare dömda för grov brottslighet.
Den tekniska bevisningen mot dem består, förutom mobilpositionering, av dna-avtryck och tändsatspartiklar på olika föremål.
Insamlandet underlättades av att närboende inledningsvis pekade ut förrådet där flyktfordonet gömts och platsen där gods kastats från en mc.

– Detta är ett klockrent exempel hur stark polis och allmänhet blir när vi arbetar tillsammans. Återigen har vanliga medborgare i stadsdelen valt den goda sidan, och tack vare det har vi nått såhär långt. Deras insats har varit helt avgörande, säger polismästare Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen.

Enligt stämningsansökan hittades motorcykeln, en Gilera Runner, i källaren i en flerfamiljsfastighet i närheten av brottsplatsen. På denna hade gärningsmännen färdats.

I terrängen nära Molnvädersgatan påträffade polishunden Herman strax därefter den ryggsäck som innehöll en pistol, en kulsprutepistol, en splitterhandgranat, två balaklavaluvor, en handske och en mössa.

På dessa föremål har tekniker funnit avtryck från de två nu åtalade.

Förutom mord ställs de båda inför rätta för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

 

LÄS OCKSÅ: Boende i Biskopsgården: Det här måste bli sista skjutningen

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.