Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Oscar får inte plats på skolan med kompisarna

I höst börjar Oscar Hernelid förskoleklass. Men det kan bli på en skola utan vännerna från området där han bor. "Det står väldigt mycket i skollagen om att de ska beakta barnets bästa. Men det kommer inte riktigt fram när man bara sitter med linjalen och mäter", säger hans mamma Ulrika Hernelid.

Oscar Hernelid sitter i mamma Ulrikas knä i köket på Västra Hisingen. Han är en av omkring 6 000 barn i Göteborg som ska börja förskoleklass till hösten. 

Fram tills nyligen var familjen inställd på att Oscar ska gå på Jättestensskolan som är den närmsta skolan i stadsdelen. Men när han erbjöds plats var det varken enligt familjens första-, andra- eller tredjehandsval. I stället har han fått plats på Nya skolan som ligger på Svartedalsskolans område.

LÄS MER: Närhet till skolan ska få mer betydelse
 

65 meter för långt bort

– Jag tyckte att det var jättekonstigt eftersom alla man har pratat med i området går på Jättestensskolan om de inte aktivt har valt något annat, säger Ulrika Hernelid. 

Hon berättar att den sista elev som erbjudits plats på Jättestensskolan bor 65 meter närmare än Oscar som därför hänvisas till en annan skola. 

De senaste två åren har Jättestensskolan tagit in omkring 80 barn per läsår. Det har gjorts möjligt av att det finns paviljonger uppställda på skolområdet. Men nu är även de fulla, vilket innebär att skolan återigen bara kan ta emot omkring 50 barn. Ett 30-tal barn som valt skolan i förstahand har därför erbjudits plats någon annanstans.
 

Ska garanteras skola nära hemmet

Enligt skollagen ska elever garanteras en skola nära hemmet. I Göteborg innebär det att skolan ska ligga inom cirka två kilometer från hemmet fågelvägen. Finns det inte plats på en skola i närområdet ska eleven placeras på någon av de andra närmsta skolorna istället. 

Nya skolan ligger inom familjen Hernelids närområdet så som det är definierat av Göteborg. Efter årsskiftet ska dock skolan flytta till Svarte Mosse. Och även om det också då kommer ligga inom två kilometer fågelvägen tycker Ulrika Hernelid inte att det är att betrakta som nära hemmet. 

– Dit är det tre kilometers gångväg och ganska stor höjdskillnad. Vi brukar ju cykla till förskolan, men det blir lite knepigare då. Nya skolan skulle kunna bli jättebra där den ligger nu, men så är det också det att de ska flytta den utan att de har informerat om det från början, säger Ulrika Hernelid. 
 

"Olycklig situation"

Päivi Malmsten är skolområdeschef på Västra Hisingen. Hon säger att situationen är olycklig, men att kommunen måste förhålla sig till de lokaler som finns tillgängliga och hon håller inte med om att informationen om Nya skolan har varit bristfällig. 

– Föräldrar kan uppfatta att informationen har varit bristfällig men det beror på att vi inte har ett formellt beslut på att Nya Skolan ska flytta. Men vi planerar utefter att beslutet kommer att tas.

Enlig Malmsten har "många" föräldrar överklagat den erbjudna placeringen i år och de ansvariga inom stadsdelen ser just nu över hur de ska göra för att så få som möjligt ska få lång resväg till skolan. 
 

Viktigt med kompisar

– Vår önskan hade varit att vi hade haft en ny skola som var i Jättestensskolans område där vi har det största trycket och det är också där det är planerat en skola. Men det går inte i takt nu. Vi ska såklart ha lokalerna där vi har som mest barn, men det tar några år innan skolan är på plats, säger hon. 

Ulrika Hernelid säger att hon har förståelse för att barn inte alltid får plats på den skolan de önskar. Men hon tycker att kommunen förlitar sig för mycket på närhetsprincipen. Familjen har överklagat placeringen och hoppas fortfarande att sonen ska få plats på Jättestensskolan. 

– Att ha kompisar i närområdet är viktigt för att få en bra skolgång. Det står väldigt mycket i skollagen om att de ska beakta barnets bästa. Men det kommer inte riktigt fram när man bara sitter med linjalen och mäter, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.