Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Osäkert läge på stadens förvaltningar – i väntan på nytt styre

Stadens stora förvaltningar befinner sig i osäkerhet eftersom att ingen vet vilken budget som gäller nästa år.
Flera förvaltningsdirektörer vittnar om ett ovanligt läge.
– Vi vet inte vilka pengar vi får och inte helt vilka uppdrag vi har, säger miljödirektör Anna Ledin.

Det har gått över sex veckor sedan valnatten och det är fortfarande oklart vem som ska styra Göteborg.

I stadens förvaltningar tuggar arbetet på som vanligt. Men ändå är läget annorlunda.

– I vanliga fall har vi en budget för nämnden och förvaltningen vid den här tiden, säger Michael Ivarsson, förvaltningsdirektör vid social resursförvaltning.

Stadens budget kommer att klubbas i november och då väljs även det nya styret. Men i regel brukar det tidigare än så gå att se hur utfallet kommer att bli.

– Nu är det så oerhört svårt att hur den politiska majoriteten kommer att se ut framåt, säger Michael Ivarsson.

Med anledning av det har social resursförvaltning tagit beredskap för flera möjliga scenarion.

– Inför 2019 värderar vi våra beslut utifrån tänkbara scenarion av vad som kan komma och vad det skulle innebära, men det finns ett väldigt brett spann på hur den den politiska majoriteten kommer att se ut, säger han.

Beredskap för neddragningar

Större delen av förvaltningens gruppuppdrag är oförändrat, oavsett färg på budget, eftersom det är lagstadgat. Men det finns ändå vissa uppdrag som kan påverkas.

Samtidigt påpekar Michael Ivarsson att det exempelvis finns mindre pengar till förvaltningen i Alliansens budgetförslag än i den S-budget som ligger.

– Man får ha beredskap för minskade ekonomiska ramar för verksamheten särskilt när det är så oerhört svårt att veta vilken budget som kommer gälla 2019. Sedan om det blir ett maktskifte får man fråga sig hur lång tid vi har på oss att få en budget i balans. Är det under 2019 eller hela mandatperioden?

På miljöförvaltningen har tjänstemännen förberett två helt olika budgetar för nästa år, något som skiljer sig från övriga förvaltningar.

Budgetarna är baserade på de rödgrönas och Alliansens respektive inriktningsdokument.

– Det är två delvis olika inriktningar och också olika mycket kommunbidrag. Därför har vi valt att planera i två parallella spår inför nästa år, säger miljödirektör Anna Ledin.

Osäker planering

Hon menar att stadens miljöarbete kan få helt olika inriktning beroende på utfallet.

– Självklart finns det en osäkerhet i hur vi ska planera vår verksamhet inför nästa år. Vi vet inte vilka pengar vi får och inte helt vilka uppdrag vi har, utöver miljötillsyn och livsmedelskontroll förstås. De är oberoende av vilka som styr i Göteborg. Det betyder att en miljöutredare som jobbar med ett projekt med viss inriktning kan få byta inriktning när den politiska inriktningen byts, säger Anna Ledin.

På de förvaltningar som har ansvar för stadsplanering – stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och trafikkontoret – är man inte särskilt oroliga. Direktörerna på de tre förvaltningarna säger att inriktningen på stadsplanering är långsiktig och därför påverkas de i mindre utsträckning.

– Våra projekt löper i långa cykler, det är inget som förändrar sig från år till år, säger trafikdirektör Stefan Eglinger.

Men trots det vittnar de stadsplanerande förvaltningarna om ett ovanligt läge, även för att vara efter ett val.

– Det som är särskilt speciellt, förutom det låsta läget, är att det är helt tyst och vi har ingen inblick alls. Normalt sett brukar vi ha en indikation åt vilket håll det lutar åt och vilken inriktning det blir, säger fastighetsdirektör Marin Öbo.

– Vi får vara beredda på att göra en snabb omsvängning i budgeten, så är det som tjänsteman och det är bara att acceptera, säger stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.