Oro i Majorna när öppenvården hotas

ANNONS
|

GP har tidigare rapporterat om att tre enheter inom socialtjänstens öppenvård hotas av nedläggning. Och i dag klubbas – av allt att döma – beslutet igenom på stadsdelsnämndens sammanträde. Öppenvården för vuxna missbrukare vid Stigbergstorget och arbetsträningen Gröna gruppen arbetsrehab, i Sandarna, kommer att läggas ner. Och familjemottagningen för rådgivning åt barn- och tonårsfamiljer vid Jaegerdorffsplatsen, skär ner kraftigt på sin personal.

För mamma Anna kom beskedet om nedskärning som en chock.

– Det skulle vara en katastrof om de inte fanns. Och de behövs verkligen för andra, säger hon.

Till familjemottagningen kan personer med olika problematik vända sig. Det kan handla om en förälder som söker stöd för en dotter eller son som har det tufft i skolan – till föräldrar vars barn lider av drogmissbruk. Anna vände sig till mottagningen när hon märkte att hennes son inte fungerade som alla andra barn i förskolan. Efter många utredningar fick hon veta att han lider av adhd. Det har för Anna och hennes familj varit en tuff resa, och hon säger att hon aldrig skulle klara sig utan familjemottagningen. Under två och ett halvt år har de haft intensiv kontakt.

ANNONS

– De är guld värda. Jag är så glad över att de finns, några som man kan lita på till 100 procent. De har varit med mig i allt – på skolan, hos Försäkringskassan, hos läkaren – överallt! De är som en familjemedlem, berättar hon.

En annan som också har haft kontakt med familjemottagningen är mamma Elin. För några år sedan fick hon veta att hennes 12-åriga dotter köpt och rökt spice i skolan. Förtvivlad kontaktade hon familjemottagningen.

– Jag ringde in, helt i upplösningstillstånd. Plötsligt står man där med en 12-åring som knarkar. Vad gör man?

Under tiden som gått sedan dess har Elin, hennes dotter och dotterns pappa, fått stöd med rådgivning och föräldrakurser. Även Elins mamma och dotterns pappas sambo har varit med på mottagningen.

I dag mår dottern bättre, men droger och alkohol präglade hennes liv under flera år. I kampen för att hjälpa dottern har familjemottagningen varit ett stort stöd för Elin.

– De är otroligt duktiga, flexibla och kunniga. Jag tycker synd om alla som behöver den hjälpen men inte kan få den. Det är som ett minikrig man går igenom, berättar Elin.

Trots nedskärningarna tror Bosse Parbring, ordförande i stadsdelsnämnden Majorna-Linné, att alla som behöver stöd och hjälp kommer att få det. Tanken är att stärka samarbetet med andra förvaltningar i staden som jobbar med sociala insatser och arbetsmarknadsåtgärder, och lokala föreningars sociala insatser kommer in som ett komplement.

ANNONS

– Det är ett svårt beslut att ta. Ingen i stadsdelsnämnden ser lätt på detta. Det innebär en stor omställning och kommer att bli en stor utmaning, säger han.

Fotnot: Anna och Elin heter egentligen något annat.

ANNONS