Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Camilla Bröyn har hämtat ut dottern Matildas livsviktiga insulin så att det räcker i åtminstone två månader framåt. Bild: Stefan Berg
Camilla Bröyn har hämtat ut dottern Matildas livsviktiga insulin så att det räcker i åtminstone två månader framåt. Bild: Stefan Berg

Oro bland diabetiker över tillgången på insulin

Många med diabetes upplever nu att det är slut på insulin hos flera apotek. Men enligt Läkemedelsverket och Apoteket finns det inte någon brist på läkemedlet. Camilla Bröyn har hämtat ut dotterns livsviktiga insulin så det räcker i åtminstone två månader framåt.
– Det gäller att ha en balans så man har själv men inte bunkra så det inte räcker till alla, säger hon.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det nya coronaviruset SARS-CoV-2 alldeles för nytt för att kunna slå fast vilka som utgör riskgrupper. Däremot meddelar myndigheten att äldre personer som dessutom har sjukdomar som till exempel diabetes är "något överrepresenterade bland de svåra fallen".

Har man själv eller ens barn en sjukdom som kan innebära ökad risk för infektioner, till exempel nedsatt immunförsvar, rekommenderas man att prata med sin läkare.

Camilla Bröyns dotter Matilda Bröyn Melin skulle strax fylla fem år när de märkte att hon hade hade låg energinivå och uppvisade flera tecken som gjorde att de misstänkte diabetes.

Mängden insulin Matilda får styrs med en pump. Bild: Stefan Berg
Mängden insulin Matilda får styrs med en pump. Bild: Stefan Berg

Nu är Matilda åtta år och har diabetes typ 1, vilket innebär att hon behöver insulin som administreras via en pump. Camilla förklarar att en instabil blodsockernivå kan påverka immunförsvaret hos personer med diabetes.

– Hon är helt beroende av insulin för att överleva. Det ligger insulin i pumpen som pytsar ut lite i taget, berättar Camilla Bröyn.

LÄS MER: 11-åriga Kevins hjälteinsats – när man föll ihop i matbutiken

Så länge hon får sin medicin kan hon leva på livet som vanligt, men i grupper på sociala medier för folk med diabetes eller föräldrar till barn med diabetes uttrycker många nu oro. "Har total panik" skriver någon medan flera andra beskriver hur insulin har varit slut på apoteken som de har besökt.

– Man märker en jätteoro. Bor man på ett mindre ställe med bara ett apotek så blir det kanske svårare att få tag på, säger Camilla Bröyn.

Camilla själv arbetar hemifrån i Västra Frölunda denna vecka medan dottern går i skolan som vanligt. Familjen håller huvudet kallt.

– Det är ju en liten oro men jag känner mig lite lugnare då detta inte drabbar barnen så svårt. Så på det viset är jag inte jätteorolig men det är mer ifall insulinet tar slut.

Insulinet som Camilla har hämtat ut räcker i två månader framåt. Bild: Stefan Berg
Insulinet som Camilla har hämtat ut räcker i två månader framåt. Bild: Stefan Berg

Själv har hon inte fått några indikationer på att hennes dotters insulinsort skulle vara slut utan de tog nyligen ut en omgång som räcker i ungefär två månader.

– Men det gäller ju att ha en balans så man har själv men inte bunkra så det räcker till alla.

Läkemedelsverket: Ser inget extraordinärt

Enligt Pinelope Lundquist, gruppchef på Läkemedelsverket, följer myndigheten utvecklingen gällande tillverkning och transport av läkemedel noga.

– Det gäller alla läkemedel som kan produceras och transporteras, och om pandemin är anledningen till att läkemedel inte kan levereras måste vi veta om det, säger Pinelope Lundquist.

Enligt henne finns det just nu inget som pekar på att något typ av insulin är i riskzonen för att ta slut.

– Kopplat till pandemin ser vi ingenting extraordinärt och i dagsläget har vi inte fått någon information om att insulin håller på att ta slut.

LÄS ÄVEN: Ledarkrönika: Har forskarna botat diabetes om tio år?

Apoteket: Påfyllningen har inte hunnit med

Apoteket bekräftar den bilden. Man ser ingen brist på insulin, men det har varit en kraftig ökning av uthämtning och försäljning av läkemedel.

– Det är många som har handlat så mycket att påfyllningen inte har hunnit med, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

– Vi försöker vädja till att vara omtänksam på flera sätt så att när människor fyller sitt medicinskåp gör de det på ett rimligt sätt så man klarar sig några veckor. Och inte bunkra på ett osunt sätt så andra människor inte kan handla.

På grund av extrem belastning är det nu upp till två veckors leveranstid om man beställer sin medicin via Apotekets näthandel. Om ens medicin är slut på de apotek man besöker rekommenderar Magnus Frisk att söka på den aktuella medicinen på Apotekets sajt eftersom man där kan se var den finns.

Om man bor på en liten ort där det bara finns ett apotek då, hur ska man göra då?

– Har man inte jättebråttom kan man beställa på nätet. Annars kan man behöva åka en bit eller kanske få hjälp av en släkting som bort på en ort där det finns flera apotek. Man får försöka vara kreativ utifrån de förutsättningar som råder nu.

Tillgång till hjälpmedel och engångsartiklar

Folk med diabetes är inte bara i behov av själva läkemedlet, utan även hjälpmedel och tillbehör som insulinpump och blodsockermätare. Flera tillbehör, som nålar, är engångsartiklar och tillhandahålls av regionen. Västra Götalandsregionen meddelar via sin presstjänst att man "i dagsläget har tillgång till denna typ av produkter."

Däremot vill man inte "ge mer specifika uppgifter rörande beredskapen."

LÄS MER: Studie: Så kan städer minska typ 2-diabetes

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.