Asylsökande på transitboendet på Hisingen vet ingenting om framtiden i Sverige.
Asylsökande på transitboendet på Hisingen vet ingenting om framtiden i Sverige.

Oro bland asylsökande i Göteborg

ANNONS
|

Afef Dani visar bilder på sitt hus i Syrien. "Före"-bilderna visar ett nymurat hus som stod klart förra året. I början av november bombades det, strax efter skolan där han jobbade. Efter en hemsk resa genom Turkiet och Europa hoppas han få asyl i Sverige. Med sig har han sin kusin. Resten av familjen ligger på sjukhus i Syrien.

- Jag vill att familjen ska komma hit, men vet inte om det är möjligt, säger Afef Dani.

Han sitter i en soffa på Göteborgs stads transitboende på Hisingen. Arbetsledaren Per-Olof Söderblom vill inte att vi skriver var boendet ligger, men berättar att det knappt går att betrakta som transitboende längre.

ANNONS

- På transitboende, eller evakueringsboende som vi säger, ska man stanna max något dygn. Många har varit här i tre veckor nu, säger han.

En vecka har gått sedan regeringen föreslog hårdare ramar för flyktingpolitiken. Och informationen har inte gått de asylsökande förbi. Kompisen Ammar Saleh visar en Facebooksida där svenska nyheter och nyheter om Sverige översätts till arabiska.

- Här får vi vår information. Det var här jag läste om de nya reglerna, men jag förstår dem inte riktigt, säger han.

Han bläddrar vidare på Facebook, bland översatta nyhetsartiklar och Aktuellt-klipp.

- Min pappa bor i Karlskrona och jag hoppas vi kan ses snart. Men vad händer nu? Kommer jag bara få tillfälligt uppehållstillstånd och bara stanna i ett år? Jag vet inte, säger han.

Midja, även hon från Syrien, känner igen tankarna.

- Min familj är i Turkiet, på väg hit. Jag är jätteorolig över att vi inte ska få vara tillsammans, säger hon.

Veckan sedan regeringens besked har antalet asylsökande varit det lägsta sedan början av september. Enligt Linus Lindqvist på Migrationsverkets presstjänst går det emellertid inte att självklart koppla det minskade antalet asylsökande till regeringens uttalanden.

ANNONS

- Man ska komma ihåg att det är förslag, och vi vet ännu inte hur lagtexten kommer se ut. Dessutom har vi sett nu att färre söker asyl inom EU, att gränskontrollerna på Balkan har blivit mycket hårdare och att färre kommer till de grekiska öarna. Det är inte ovanligt att färre flyr på vintern, säger han.

För två veckor sedan meddelade Migrationsverket att det inte kan erbjuda alla flyktingar tak över huvudet. Just nu upphandlar Migrationsverket båtar med minst 200 bäddar för att använda som asylboenden.

- Boendebehovet är fortfarande väldigt stort, säger Linus Lindqvist på Migrationsverket.

FAKTA: Så många söker asyl varje vecka

Vecka 48: 6 124

Vecka 47: 8 523

Vecka 46: 10 500 (rekord på en vecka)

Vecka 45: 10 201

Vecka 44: 8 100

Källa: Migrationsverket

ANNONS