Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En anmälan gällande en vårdcentral i Mölndals kommun har lämnats in till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Bild: Vilhelm Stokstad/TT
En anmälan gällande en vårdcentral i Mölndals kommun har lämnats in till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Ordinerades att dricka vatten – dog av blodförgiftning

Mannen kunde knappt prata eller sitta när han uppsökte vårdcentralen i Mölndals kommun. Trots symtomen ordinerade läkaren honom bara att dricka vatten, enligt en anmälan.
Tre dagar senare avled han till följd av blodförgiftning och mördarbakterier.

Händelsen, som har lett till att en vårdcentral i Mölndals kommun har blivit anmäld till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg), inträffade under mellandagarna förra året.

Mannen, som var i 60-årsåldern, hade då varit sängliggande i sex dagar med varierande grad av feber och hosta när han fick hjälp av sin sambo att ta sig till en vårdcentral. Sambon skriver i anmälan att hon fick stötta honom in.

LÄS MER: Utredning nedlagd efter insulinförgiftningarna

Under besöket blev mannen sämre och kunde knappt prata. Läkaren gjorde bedömningen att handlade om en lunginflammation och skrev ut penicillin. Sambon, som fick prata i mannens ställe, reagerade dock på den korta undersökningstiden.

"Jag upplevde att besöket inne hos läkaren gick väldigt fort. Jag har inget minne av att han lyssnade på lungorna", skriver hon och fortsätter:

"Min undran till läkaren var hur ska jag kunna sköta honom hemma? Svaret blev dricka mycket vatten."

LÄS MER: Patient dog av överdos – stressad läkare kritiseras

Avlider på sjukhus

Det trots att mannen knappt hade druckit eller ätit något de senaste dagarna, berättar hon.

Dagen efter blir mannen mycket sämre och ambulans tillkallas. Han förs till Intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus där han läggs i respirator och får dialys. Efter två dagar avlider han. Sjukhuset ska ha konstaterat blodförgiftning och mördarbakterie.

När sambon i efterhand läser mannen sjukjournal blir hon både upprörd och ledsen över vårdcentralens noteringar, skriver hon i anmälan.

"Där står det att allmäntillståndet var gott och opåverkat! Han kunde knappt gå, sitta, varken åt el. dricka. Om han hade skickats till akuten på sjukhuset istället för skickas hem så hade han fått vård ett dygn innan."

LÄS MER: Trasig fax kan ha samband med dödsfall på korttidsboende

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.