Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kennet Carlsson.

Ordföranden i SKF:s metallklubb hoppar av

Kennet Carlsson har helt oväntat hoppat av sitt uppdrag som ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på SKF i Göteborg.

Det var i lördags, inför ett fullsatt ordinarie årsmöte med minst 250 medlemmar, som Kennet Carlsson, 52 år, i sitt sluttal valde att högst oväntat meddela att han omedelbart avgår som ordförande. Klubben står i dag utan ordförande.

Enligt uppgifter till GP kom Kennet Carlssons besked som en "bomb" för de närvarande vid årsmötet.

Bakgrunden till avhoppet uppges vara att det under en tid vuxit fram en facklig opposition inom verkstadsklubben där medlemmar inför årsmötet skickat in skrivelser med krav på att verkstadsklubben skulle säga upp det lokala avtalet med företaget. Syftet skulle vara att försöka flytta fram positionerna vad gäller löner, ersättningar, arbetstider och andra anställningsvillkor. Vissa medlemmar uppges ha deklarerat att de tappat förtroendet för hur klubben arbetar.

Kennet Carlsson säger till GP att skrivelserna under årsmötet inte på något sätt var avgörande för hans beslut att avgå.

- Det är en mycket mer komplex situation där bland annat kraven på det fackliga arbetet vuxit och blivit närmast omänskliga. Intern kritik ska det vara och det får man vara beredd på men det har en tid snarare handlat om en kampanj mot klubben, säger Kennet Carlsson som i dag är mån om att inte störa det interna fackliga arbete som inleds för att bland annat välja en ny ordförande.

Skrivelserna under årsmötet röstades ned men i sluttalet valde Kennet Carlsson alltså att meddela sin omedelbara avgång, efter 15 år som klubbordförande. Sedan 36 år är han anställd på SKF.

Han uppges ha sagt att han inte är någon "superman" och att han inte orkar med att medlemmar går på varandra på det sätt pågått en tid.

Sedan 2008 sitter Kennet Carlsson i SKF:s bolagsstyrelse som representant för de anställda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.