Jörgen Fogelklou (SD) anklagas på nytt för att ligga bakom användarnamnet ”afghan” som under 2010 och 2011 gjorde rasistiska inlägg på Flashback, något Fogelklou hela tiden förnekat.
Jörgen Fogelklou (SD) anklagas på nytt för att ligga bakom användarnamnet ”afghan” som under 2010 och 2011 gjorde rasistiska inlägg på Flashback, något Fogelklou hela tiden förnekat. Bild: Sanna Tedeborg

Ordföranden: Fogelklou måste avgå om han är ”afghan”

Förtroendet är orubbat och Jörgen Fogelklou kan sköta sina uppdrag som vanligt under utredningens gång. Det säger Pernilla Taxén Börjesson, ordförande för SD i Göteborg. Men om det visar sig att Fogelklou ligger bakom det rasistiska kontot ”afghan”, då är förtroendet förbrukat.

ANNONS
|

Tre säkerhetsexperter har i Aftonbladet slagit fast att det är osannolikt att någon annan än Jörgen Fogelklou ligger bakom användarnamnet ”afghan” på Flashback, något SD-kommunalrådet hela tiden förnekat.

Under åren 2010-2011 gjorde användaren en rad grovt rasistiska och hatiska inlägg på forumet. Det rör sig om inlägg av karaktären ”juden är roten till allt ont” och ”jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”

Pernilla Taxén Börjesson har tagit del av innehållet och säger att det, oavsett vem som skrivit det, är ”avskyvärda saker”.

– Det är ingenting som går att acceptera någonstans.

Den som skrivit det är inte lämplig att företräda Sverigedemokraterna?

ANNONS

– Nej, absolut inte. Skulle det visa sig – jag tror verkligen inte det – men om det skulle visa sig att Jörgen är skyldig till det här så är det klart att han inte får vara kvar. Men jag litar på honom och tror inte att det är han.

Förtroendet orubbat

Hon säger att förtroendet för Jörgen Fogelklou är orubbat hos den lokala partiorganisationen.

– Jörgen har alltid hävdat sin oskuld, och välkomnar han utredningen så gör jag också det. Det är väl dags att göra den, så att man får det överstökat. Vi kan bara vänta och se vad som händer.

Uppgifterna om att det är Jörgen Fogelklou som ligger bakom ”afghan”-kontot publicerades redan 2016 av Aktuellt Fokus, som uppger att kontot startats med e-postadressen ”jorgen@bird.se”, en mejladress som SD-kommunalrådet tidigare använt.

Varför partiet lokalt inte legat på för att de skulle utredas tidigare kan Pernilla Taxén Börjesson inte svara på.

– Jag har inte varit med så länge och jag har bara varit ordförande i två år, så jag vet inte.

”En gammal grej”

Hon säger att den här typen av frågor enligt partiets stadgar hör hemma i partistyrelsen, och att möjligheterna att agera lokalt är små.

– Vi kan förstås ta ställning till innehållet, men vi kan inte döma ut någon. Speciellt inte när det inte finns någon bevisning – alla är oskyldiga till dess de är dömda.

ANNONS

Som kommunalråd är Jörgen Fogelklou ert ansikte utåt och högsta förtroendevald. Kan ha han den rollen medan han är föremål för utredning eller bör han ta time out medan den pågår?

– Det är ingen fråga som hanteras hos oss. Utredningen sker på partistyrelsens initiativ och när inte de tagit initiativ till att han ska ta en paus, så gäller det. Det här är en gammal grej och förtroendet för Jörgen har förnyats flera gånger sedan dess.

Din uppfattning är att han klarar av att sköta sina arbetsuppgifter som läget är?

– Jörgen klarar av att sköta sina arbetsuppgifter, det är ingen tvekan om det.

Turbulent för SD i Göteborg

Under förra mandatperioden var det oerhört turbulent i SD:s fullmäktigegrupp. Flera ledamöter, bland annat den dåvarande gruppledaren Lars Hansson, blev uteslutna eller lämnade självmant partiet. Vid några möten var det fler vildar än partimedlemmar på de sex platserna i fullmäktige.

Inför den här mandatperioden var det uttalade målet att undvika alla typer av skandaler, och hittills har det varit lugnare. Den enda som lämnat sin post är ledamoten Christer Hätting, som åtalades och fälldes i tingsrätten för en ”rasistiskt motiverad” förolämpning. Han friades dock senare i hovrätten.

Pernilla Taxén Börjesson tror inte att uppmärksamheten kring Jörgen Fogelklou kommer att påverka bilden av partiet negativt.

ANNONS

– De som tänker att alla i SD är si eller så tänkte det redan innan och det är personer som aldrig kommer bli våra väljare i vilket fall. Vi har inga vildar eller lösa stolar i fullmäktige, vi har en stabil KF-grupp, mycket bättre än förra mandatperioden.

LÄS MER:Anklagas för att stå bakom rasistkonto – Fogelklou (SD): ”Välkomnar en utredning”

LÄS MER:Hotade sympatisör – nu ska Fogelklou göra SD mer seriöst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS