Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ord står mot ord om Bostad först

Ett visselblåsartips larmade om stora problem på kommunens hemlöshetsverksamhet, Bostad först. Utredningen är nu avslutad. Klimatet bland personalen ska ha blivit bättre, men vad gäller ledarskap krävs ytterligare analyser, enligt utredningen.

Stadsledningskontorets utredning, efter visselblåsartipset om förhållandena på Bostad först, är nu klar. Enligt utredningen har arbetsplatsen präglats av stora konflikter, men de bilder som ges av vad som verkligen hänt står emot varandra.

– De beskrivna händelserna ligger en tid tillbaka och ord står mot ord, vilket gör att det är svårt att utreda vad som faktiskt skett, heter det i utredningen, som skrivits under av In-Anna Knutsdotter, interncontroller på Göteborgs Stads stadsledningskontor.

Ingen mer utredning

Stadsledningen tycker visserligen att det är viktigt att fortsätta utvecklingsarbetet på Bostad först, men anser att omständigheterna från tipset nu är ordentligt belysta och därför inte kräver någon mer utredning, utan avskrivs.

I 2017 års medarbetarenkät märks att personalen ger ledarskap och styrning inom Bostad först lågt betyg. Det här bör, enligt, stadsledningen, analyseras vidare och åtgärdas.

Enligt samma enkät ska klimatet i personalgruppen ha blivit bättre. Enligt utredningen kan det tolkas som att en insats i konflikthantering, som avslutades i september 2017, haft avsedd effekt.

"Borde sett problemen tidigare "

I det svar ledningen på social resursförvaltning gett angående visselblåsartipset framgår att de håller med om beskrivningen av att det varit en komplicerad personalsituation och att de borde ha identifierat problemen tidigare.

I tipset fanns också kritik mot att för få hembesök gjordes hos de boende. Här uppger förvaltningen att stora förbättringar gjorts och att de flesta hembesök nu blir av.

Läs mer: Ledningen tillbakavisar kritiken

Läs mer: Helen hade inte klarat sig utan stöd

Läs mer: Starka reaktioner om problemen på Bostad först

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.