Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Orange ljus symbol för kamp mot våld mot kvinnor

Under onsdagen tänds orange belysning vid flera kända byggnader i Göteborg. Syftet är att stödja arbetet mot våld mot kvinnor.

FN har utsett den 25 november till internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Som ett led i kampanjen har också den 25:e i varje månad utsetts till Orange day – färgen ska representera hoppet om en värld fri från våld mot flickor och kvinnor.

I Göteborg uppmärksammas detta genom att bland annat Konstmuseet, Scandinavium, Hjällbo centrum, Lisebergshjulet samt träd på Dr Fries torg lyses upp i orange.

– Vi vill uppmärksamma att våld mot flickor och kvinnor är ett globalt problem. När vi pratar om problemet kan människor som lever med det bli medvetna om att det finns hjälp och stöd att få, säger Veronica Liliedahl, kommunens samordnare för arbetet mot våld i nära relationer.

Orange day har firats några år i Göteborg och enligt Liliedahl har arrangemanget växt stadigt.

– Nytt för i år är bland annat att vi har en kampanj i kollektivtrafiken, med flyers på bussar och spårvagnar.

Samtidigt lägger pandemin hinder i vägen för föreläsningar och andra arrangemang med publik. I Angered sker dock en informationssatsning med ungdomsvårdar och hälsoguider under denna vecka och nästa.

På onsdag kväll ordnar organisationen UN Women Göteborg ett webbsamtal om våld i ungas relationer, med bland annat barnmorska och kurator i panelen.

Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades 1999. Dagen är vald till minne av systrarna Mirabal från Dominikanska republiken, som mördades detta datum 1960 för sitt motstånd mot landets dåvarande diktator.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.