Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jens Amborg, 19, student, Göteborg: "Jag tycker att Göteborg håller på att bli en bättre stad, det känns som att det utvecklas till en hållbar och seriös stor stad."

Optimism om läget i Göteborg

Det våras för Göteborg, skrev GP-krönikören Henrik Wallgren i lördags. Många håller med om att stan blivit roligare och modernare – men inte alla.

För fyra år sedan var Göteborg lika kul som en kall, död katt. I alla fall enligt en av Henrik Wallgrens mest lästa krönikor i Två Dagar.


Nu har han tänkt om och i lördagens Två Dagar beskrev han i stället hur Göteborg förändrats på ett bra sätt.


- Jag tror grymt mycket på stan nu. Så eftersom jag varit så negativ förut kände jag att jag ville beskriva det paradigmskifte som jag tycker att jag ser. Många i 40-talistgenerationen går i pension och det fylls på med unga människor med andra värderingar, säger Henrik Wallgren.


Känner göteborgarna likadant? Vi gav oss ut på stan för att fråga. Och åtminstone längs Andra Långgatan blåser optimistiska vindar. Där kommer Pernilla Johansson och Nardono Nimpuno, som känner att den här delen av staden blivit mycket trevligare. Färre porrbutiker och fler trevliga uteställen, sammanfattningsvis.


- Men det känns också som att miljön i Göteborg överhuvudtaget håller på att bli bättre, det går åt rätt håll, säger Pernilla Johansson.


I närheten parkerar Jens Amborg sin cykel, efter att ha trasslat sig fram bland bilarna. Han konstaterar ändå att det blivit mycket lättare att ta sig fram som cyklist i Göteborg och tycker att staden håller på att förvandlas till en modern, hållbar storstad. Precis så som han vill ha det.


Men alla är inte lika positiva. Gustavo Perillo drar på svaret lite, jo Göteborg är fint och så... men han kan inte ärligt säga att utvecklingen verkar gå åt rätt håll. Vissa delar av stan blir allt trevligare, samtidigt som segregeringen ökar.


- Stadsplaneringen bidrar till den här segregeringen, det finns mycket man skulle kunna göra, säger Gustavo Perillo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.