Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Oppositionsrådet: "Det är katastrofalt"

Situationen på förskolorna i Göteborg är ansträngd. Efter att stadsdelen Centrum larmat om krisläget i köerna sätter oppositionsråd Kristina Tharing (M) ned foten. – Det är alltså ett aktivt beslut att bryta mot skollagen, säger hon.

Enligt Göteborgs stads riktlinjer ska barn få en plats på förskola eller familjedaghem i sin hemstadsdel inom fyra månader efter att ansökan lämnats in. Men nu står det klart att stadsdelen Centrum inte klarar av pressen.

En svår platsbrist har uppstått. Platserna är helt enkelt slut, enligt Hans Wettby, sektorschefen för Utbildning i SDF Centrum.

– Det är katastrofalt, säger Kristina Tharing (M), oppositionsråd i kommunstyrelsen.

"Bryter aktivt mot lagen"

Tharing är upprörd över situationen på förskolorna. Hon menar att de styrande rödgröna partierna inte hållit vad de lovat.

– Det fattas alltså ett aktivt beslut att bryta mot skollagen, som säger att en kommun ska erbjuda förskoleplats inom fyra månader.

Hon fortsätter:

– Och detta beslutas bara några år efter att de rödgröna sagt sig ha löst det köproblem som präglade Göteborg i nära 20 år.

"Kommer få se ökade köer"

Karin Pleijel (MP), biträdande kommunalråd och ansvarigt skolkommunalråd, medger för GP att situationen leder till "stor frustration". Kristina Tharing menar att de rödgröna har orsakat situationen under en lång tid.

Hon säger att det behövs en öppnare attityd gentemot icke-kommunala aktörer inom Göteborgs stad, och att arbetssätt inom kommunen måste förändras.

– Den egentliga anledningen är bristen på framförhållning i stadens arbete, exempelvis vid nybyggnation, samt på bristande öppenhet inför fristående verksamhet.

Tharing säger att det viktigaste på kort sikt är att se till att barnen får plats på förskolor så att föräldrar kan komma tillbaka till arbete – men menar att det på sikt krävs stora förändringar.

– Vi kommer få se ökade köer och ännu större platsbrist om inte något radikalt görs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.