Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Oppositionen sågar alliansstyrets budget

Oppositionen är inte nådiga i sin kritik mot alliansstyrets budget 2021. Vänsterpartiets Daniel Bernmar medger att budgeten är ”ovanligt expansiv för att vara högerstyret”.
– Det kan låta som en stor satsning men de har gjort omfattande nedskärningar i välfärden det här året så de har en stor skuld att ta igen.

Alliansen kommer att satsa 1,1 miljarder kronor i sin budget för Göteborg nästa år. Trots det riktar oppositionen kritik mot alliansstyret.

LÄS MER: Alliansens budget – plockar ut halv miljard ur krisreserv

– En ovanligt expansiv budget för att vara högerstyret. 1,1 miljarder till välfärden kan låta som en stor satsning, men de har gjort omfattande nedskärningar i välfärden det här året så de har en stor skuld att tas igen, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Han menar att miljardtillskottet inte är tillräckligt.

– Det behövs mer resurser för att kunna höja kvalitén i välfärden.

Även Sverigedemokraterna delar den uppfattningen. Partiets kommunalråd Jörgen Fogelklou understryker att han precis fått ta del av budgetförslaget och inte hunnit gå igenom det i sin helhet:

– Man plockar ut en halv miljard ur resultatutjämningsreserven, man plundrar våra kommunala bolag på en halv miljard och man säljer ut vårt bestånd på en halv miljard. Det är kortsiktigt agerande, säger han.

LÄS MER: Pilotprojektet: Biskopsgården ska gå från förort till trädgårdsstad

Oppositionsarbetet har haft effekt

S-ledaren Jonas Attenius säger att man granskar budgeten för fullt just nu. Initialt upplever han att partiets oppositionsarbete de senaste åren har haft en avskräckande effekt:

– Jag tänker generellt på uppdragen i budgeten, det är färre privatiseringsuppdrag, färre försäljningsuppdrag, inga uppdrag om utförsäljningar av lägenheter. Men allt är inte bra, säger han och fortsätter:

– En grej jag reagerar på är att de inte gör någonting för att minska byråkratin. Jag har hittills inte hittat någonting i hela texten. Det är fortsatt risk för att skattepengar hamnar i kortsiktiga projekt, kommunikatörer och allt vad det kan vara. Samtidigt behöver vi få ut pengar till fler lärare, fler undersköterskor. Men jag har inte en mening om det någonstans.

Kommunfullmäktige väntas fatta beslut om nästa års budget den 5 november. Under nästa vecka kommer oppositionspartierna att presentera sina förslag.

GP har sökt Martin Wannholt, gruppledare för Demokraterna.

LÄS MER: Alliansens satsning: Vakter på Avenyn och Järntorget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.