Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Attenius (S) försökte under kommunstyrelsens möte få ett stopp för alla personalneddragningar i nämnderna tills man vet exakt vilka konsekvenser alliansens budget kommer att få. Bild: Mia Höglund
Jonas Attenius (S) försökte under kommunstyrelsens möte få ett stopp för alla personalneddragningar i nämnderna tills man vet exakt vilka konsekvenser alliansens budget kommer att få. Bild: Mia Höglund

Oppositionen kräver budgetförstärkningar: ”Personal kommer att drabbas”

Alliansens budget kommer att leda till tuffa nedskärningar i välfärden, enligt oppositionspartierna. Redan nu talar samtliga partier till vänster samt Demokraterna om att skjuta till mer pengar.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) slår tillbaka.
– Vi anser att budgeten är välbalanserad, säger han.

Just nu håller nämnderna på att fastställa sina budgetar för 2022, utifrån de ekonomiska ramar de fått av stadens budget som klubbades av kommunfullmäktige i november.

Socialdemokraterna fruktar att de kommer att innebära nedskärningar, men exakt hur stora de blir och hur de kommer att slå vet man inte än. Därför har partiet lagt ett yrkande i kommunstyrelsen om att pausa alla personalneddragningar, lokaluppsägningar och annat som är svårt att återställa tills vidare.

– Vi vet att det ser illa ut och att det är personal längst ut i linjen som drabbas när det blir nedskärningar. Men vi har ingen samlad bild, därför vill vi pausa det här nu, säger Jonas Attenius (S).

Vill skjuta till pengar

Förslaget bordlades till slutet av januari, men Demokraterna skickade med en så kallad protokollsanteckning där det framgår att partiet redan i januari kommer att återkomma med en kompletteringsbudget.

– Vi kommer att gå igenom det här under julen och se vilka extra resurser som behövs till förskolan, grundskolan och andra nämnder, säger Martin Wannholt (D)

Han uppskattar att man kommer att behöva skjuta till i vart fall 200 miljoner kronor, för att säkerställa välfärden.

V och MP delar bilden att det saknas pengar i nämnderna – men de är inte beredda att ställa sig bakom Socialdemokraternas förslag. Daniel Bernmar (V) säger att man i samband med budgetprocessen försökte få med S och D på att göra justeringar i alliansens budget, eftersom man kunde se de här konsekvenserna redan då.

”Lite löjeväckande”

– Men då var intresset noll. Att nu yrvaket komma på att det är bråttom, en vecka innan julafton, blir lite löjeväckande, säger han.

Hur tänker ni gå vidare?

– Vi får koncentrera oss på att lägga en bra tilläggsbudget och justera det inom det första kvartalet.

Alliansen delar inte bilden att välfärden är underfinansierad. Axel Josefson säger att alliansen under de år den styrt levererat en god verksamhet och att det kommer att bli så även under 2022.

– Alla nämnder behöver anpassa sin verksamhet utifrån de ramar som finns. Vi har inga andra signaler än att de kommer att lyckas med det.

LÄS MER: Alliansens satsning på skolan fick hård kritik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.