Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Adam Ihse

Oppositionen körde över alliansen om Åkareplatsen

Kollektivtrafiken ska prioriteras ytterligare i området kring Åkareplatsen och Centralen. Trafiknämnden ger nu förvaltningen i uppdrag att återkomma med aktuella åtgärder, trots att den styrande alliansen röstade emot förslaget.
– När vi ser den här typen av problem så måste vi lyfta det i trafiknämnden, säger Henrik Munck (D), ledamot i trafiknämnden.

Göteborgs spårvägar menar att trafiksituationen kring Centralen och Åkareplatsen är så dålig att den är ett arbetsmiljöproblem för förarna. Som GP berättade tidigare i veckan yrkade V och MP i trafiknämnden på att trafikkontoret ska få i uppdrag att återkomma med förslag på åtgärder under maj.

"Situationen inte under kontroll"

Det röstades ned, men istället gick ett yrkande från Henrik Munck igenom, med skrivningen att trafikkontoret ska "återkomma med aktuella åtgärder för att prioritera kollektivtrafikens framkomlighet i området".

Henrik Munck (D) säger att situationen kring Åkareplatsen och Centralen inte är under kontroll, trots de försök som gjorts för att komma tillrätta med den.

– Staden har tagit sig vatten över huvudet i och med att man satt igång ett stort antal projekt, där Västlänken är det största. Det får den här typen av effekter, säger han.

Trafikkontoret får nu i uppdrag att återkomma med uppgifter om vilka åtgärder som kan vara aktuella för att förbättra kollektivtrafikens framkomlighet.

Svårt för alla trafikanter

– Det är kollektivtrafikens framkomlighet vi lyfter nu, för den är ett allvarligt problem, men det här rör även taxi och färdtjänst som också är viktiga funktioner, säger Henrik Munck och tillägger att de lösningar som finns för fotgängare och cyklister i området också otillräckliga.

Toni Orsulic (M), ordförande trafiknämnden, håller med om att framkomligheten är ett problem men han menar att trafikkontoret redan gör allt för att underlätta situationen.

– Det här tillför ingenting. Beslutet innebär i princip att man säger till kontoret att det ska göra någonting det redan gör.

Han säger att grundproblemet är att man gjort en lösning för kollektivtrafik som bygger på att den ska passera Drottningtorget och Brunnsparken. Nu när det byggs så mycket i området kring Centralen – bland annat den nya Hisingsbron – så har läget blivit akut.

– Vad det handlar om är planering, planering, planering. Och det pågår redan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.