Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den dagliga sysselsättningen på Axet och Mellansteget är hotad igen, men V och MP räknar med att få med sig S och D på att skjuta på nedläggningen. Bild: Olof Ohlsson
Den dagliga sysselsättningen på Axet och Mellansteget är hotad igen, men V och MP räknar med att få med sig S och D på att skjuta på nedläggningen. Bild: Olof Ohlsson

Opposition mot nedläggning av Axet och Mellansteget

Axet och Mellansteget hotas av nedläggning. Igen. Men precis som förra året kan det bli så att verksamheterna räddas i sista stund.
– Det här skapar mycket oro hos våra redan sköra deltagare, säger arbetsterapeuten Nina Hallhagen, som jobbar på Axet.

Axet och Mellansteget som ligger i Askim-Frölunda-Högsbo är daglig sysselsättning, som vänder sig till personer som står långt från den ordinarie arbetsmarknaden. Deltagarna har ofta en lång historia av psykisk sjukdom bakom sig och för att komma dit krävs socialtjänstens godkännande.

LÄS MER: Efter nedläggningsbeslutet – nu räddas Axet

Många arga och ledsna

De senaste veckorna har deltagare efter deltagare blivit uppringd av socialsekreterare och fått beskedet att de ska komma på möte för en ny bedömning, eftersom verksamheten ska läggas ned.

Nina Hallhagen berättar att personalen har fått lägga mycket tid på att trösta och förklara att beslutet om nedläggning inte är fattat än.

– Det har varit väldigt upprört. Många är arga och ledsna.

På tisdagen ska stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo fatta beslut om budget för 2020 och då kommer också framtiden för Axet och Mellansteget upp på bordet. När verksamheterna räddades i sista stund för ett år sedan sköt man till pengar för 2019, men för 2020 finns inga pengar.

Vill rädda verksamheterna

Christian Larsson (V), andre vice ordförande i nämnden, tycker att det vore helt fel att lägga ned verksamheterna just nu. Inte minst som stadsdelsnämnderna ska avvecklas under året och ersättas av centrala nämnder.

Han menar att det är rimligare att bedömningen av vilka verksamheter som behövs görs av den nya nämnden.

– Det här är en verksamhet som är svår att bygga upp. Det handlar om att vinna förtroende hos dem som blir biståndsbedömda, så det är inget man kan stänga och starta hur som helst, säger han.

Kan samla majorietet för förslaget

Eftersom stadsdelen har så mycket som 90 miljoner kronor i eget kapital och att det finns 16 miljoner kronor i ofördelade medel i budgetförslaget menar han att det för fullt möjligt att rädda Axet och Mellansteget ytterligare ett år, utan att äventyra ekonomin.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i nämnden har fått signaler om att Socialdemokraterna och Demokraterna är beredda att ställa sig bakom förslaget, något som alltså skulle skjuta nedläggningen minst ytterligare ett år framåt.

GP har inte lyckats nå nämndens ordförande, Monika Beiring (M), för en kommentar.

LÄS MER: Nedläggningsbeskedet väcker oro på Axet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.