Ont om sovplatser för utsatta EU-medborgare

Bräcke diakoni har hand om Stjärnklart, stadens enda härbärge för gruppen. – Vi brukar sova under en bro, berättar Ileana Mihai.

ANNONS
|

Stämningen är lugn på Stjärnklart vid åttatiden den här kvällen. Trötta kvinnor och män slår sig ner omkring borden för att pusta ut. Utanför fönstret är det mörkt. Snöblandat regn faller mot marken.

Vasile Constantin sitter vid ett bord i hörnet och värmer sig. Han har varit i Sverige i ungefär 9 månader. Han har kommit för att söka arbete, men säger att det är svårt när man inte kan svenska.

– Jag är mekaniker, men jag kan tänka mig vilket jobb som helst. Sophämtning, städning, flytthjälp, murarjobb, säger han.

Det är fullt på härbärget i natt, och Vasile Constantin har inte hunnit få någon plats. Han har fått löfte om att få värma sig en stund, innan han ger sig av, tillbaka ut i kylan. Emma Lyrdal är verksamhetschef på Stjärnklart.

ANNONS

– Ikväll håller Masthuggskyrkan öppet, så då har man någonstans att anvisa dem. Annars... då är det inte mycket vi kan göra, säger hon.

Kyrkor håller nattöppet

De kan hänvisa dem till att boka sovplats på Famnen dagen efter men på Stjärnklart finns det35 platser. Bäddarna bokas via Frälsningsarméns dagcenter Famnen. Blir platserna fullbokade hör Frälsningsarmén av sig till Göteborgs Stad. När det är kallare än fem minusgrader eller särskilt svårt väder håller kyrkor i Göteborg nattöppet, med stöd från Göteborgs Stad och hjälp av volontärer och personal från Räddningsmissionen.Ulrika Falk som arbetar på Räddningsmissionen möter utsatta EU-medborgare dagligen.

– Att vistas ute i kyla, att inte ha tillgång till vatten, det innebär stora hälsorisker i en redan trängd situation, säger hon.

Hon berättar att människorna hon möter löser sin boendesituation på olika sätt. Medan vissa lyckas hyra en sängplats över natten bor andra i bilar och husvagnar, sover i tält eller under bar himmel.

– Vi ser att fler väljer att sova i offentliga rum. Där finns fler människor, och man kan känna sig tryggare än exempelvis ute i skogen, säger hon.

Brukar sova under en bro

Mátasea, Oica och Ileana Mihai gör sig redo för natten i ett av Stjärnklarts rum med tre våningssängar. I vanliga fall brukar de sova under en bro. Kvinnorna berättar om en svår vardag.

ANNONS

– Idag fick jag ihop 15 kronor, säger Mátasea Mihai, som tigger för att försöka försörja sig och sina barn.

Kvinnorna har inte ätit på hela dagen. Ileana Mihai börjar gråta när hon berättar om barnen där hemma. En gest i knähöjd visar hur stort det yngsta barnet är. Christel Elk som arbetar på boendet går för att se om hon kan hitta något ätbart att bjuda på. På härbärget erbjuds bara kaffe och te, mat får de boende ta med sig själva.

Socialjouren som kontakt

Emma Lyrdal säger att boendet är en lugn och trygg plats, där människor får vila ut. I vissa fall kan Stjärnklart också fungera som en ingång till en kontakt med socialjouren.

– Om det exempelvis är någon har en funktionsnedsättning och uttrycker en önskan om att få åka hem. Socialjouren kan hjälpa till med en eventuell ansökan om bidrag till en hemresa, säger hon.

Människorna GP pratar med på Stjärnklart är i Sverige för att försöka hitta försörjning. En man som inte vill säga sitt namn berättar att situationen i hans hemstad i Rumänien är svår. Sönernas skolgång kostar mycket pengar, och ved till uppvärmning är dyr. Mannen är hantverkare, och har kunnat arbeta några dagar i taget i Sverige, men aldrig längre. Ibland tvingas han tigga.

ANNONS

– Jag skäms. Men vad ska jag göra? säger han.

ANNONS