Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Omstridd predikant besöker Kortedala

Bilal Philips är portad i Storbritannien och Australien. På fredagen kommer den kontroversielle muslimen till Göteborg.

Bilal Philips driver Islamic Online University (IOU) med säte i Qatar vid Persiska Viken. På You Tube finns gott om klipp där han far ut i hätska angrepp mot muslimer som han inte anser renläriga (bland andra shia-muslimer), judar och homosexuella.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På fredagen och i morgon, lördag, ska Bilal Philips föreläsa på Kortedala Forum. Bakom arrangemanget står föreningen Tuff (Troende Unga Framtida Förebilder). Temat för konferensen är islamofobi och unga muslimers situation i Sverige.

Amani Aziz, talesman för Tuff, är medveten om att det kan bli stor uppmärksamhet kring arrangemanget.

– Vi vet att Bilal Philips är en kontroversiell person, säger han.

Krafter på den politiska högerkanten uppmanar till demonstrationer mot Philips och konferensen i Kortedala.

– Vi har haft kontakt med polisen, säger Amanj Aziz.

Bilal Philips är född på Jamaica, kanadensisk medborgare och utbildad i Saudi-Arabien. Myndigheter i Storbritannien och Australien har vägrat att ge Philips inresevisum.

– Han är en teolog som är influerad av den salafistiska tolkningen av islam. Han har i tal uttalat sig starkt emot framför allt shiamuslimer, sufier och homosexuella, säger Göran Larsson, lektor vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet.

Enligt Göran Larsson beskrivs Philips som en karismatisk, engelsktalande man med kunskaper i islamsk teologi.

– Han kan säkert tilltala många, framför yngre muslimer. Om man lyssnar på hans tal står det helt klart att han vill rena islam från det som han uppfattar vara kulturella särarter och avvikare, bland annat shia-muslimer. Han tar gärna till naturvetenskapliga teorier när det passar hans syfte, exempelvis i diskussionen om homosexualitet.

Göran Larsson understryker att många muslimer också är kritiska till Bilal Philips och han skall därför inte ses som representativ för alla muslimer.

– Tuff är en förening som är, eller åtminstone har varit, intresserad av salafitiska tolkningar av islam, säger Göran Larsson.

Philips ska efter sitt besök i Göteborg vidare till Köpenhamn. Han är inbjuden av en ungmuslimsk förening i stadsdelen Nörrebro och ska föreläsa där på söndag.

Dansk Folkeparti har inte varit sena att kritisera besöket och partiet kräver att den konservative justitieministern Lars Barfoed stoppar Bilal Philips.

Moustafa Omar Kharraki, vice ordförande i Sveriges muslimska råd tar avstånd från konferensen i Göteborg.

– Vi känner inte till något om föreläsningen och vi har inget med Tuff att göra, föreningen är inte heller medlemmar hos oss, säger han.

Om Bilal Philips vet Kharraki inte mycket.

– Jag har hört namnet men känner inte till något mer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.