Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Omstridd omorganisation vid Spårvägen tillbaka till fullmäktige

Omorganisationen av Spårvägen splittrar partierna i Göteborg. Trots att Vänsterpartiet och Demokraterna fick igenom en återremiss, så skickar majoriteten i kommunstyrelsen nu tillbaka ärendet utan åtgärd.
– Det är skamligt att man har den synen, säger Daniel Bernmar (V).

Förra månaden skulle kommunfullmäktige fatta beslut om den framtida organiseringen av spårvägstrafiken.

Det handlar bland annat om att kommunen säljer 15 procent av Göteborgs Spårvägar till Västra Götalandsregionen, samt drygt 30 punkter som handlar om att omorganisera själva spårvägstrafiken. Avtalet ska slå fast formerna för hur Göteborgs stad och regionen organiserar Spårvägen fram till 2035.

Både Vänsterpartiet och Demokraterna yrkade på återremiss och fick med sig över en tredjedel av rösterna i voteringen.

Partierna vill att kommunstyrelsen tar fram en risk- och konsekvensanalys över avtalets ekonomiska effekter, säkerställer en hög investeringstakt för ny infrastruktur för spårväg, samt att stadens rådighet över spårvägens utveckling stärks.

Skickar tillbaka ärendet

Men det blir inte mycket av den återremissen. Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att skicka tillbaka den till kommunfullmäktige utan någon åtgärd.

– Vi anser att de här frågorna redan är utredda sedan tidigare. Det har redan tillgodosetts i den utredning som är gjord, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Axel Josefson (M), tillträdande kommunstyrelseordförande efter årsskiftet, instämmer i den beskrivningen.

– Det här är en minoritetsremiss och vi har bedömt att det man efterfrågar redan har belysts. Vi har en bred majoritet i fullmäktige som anser att den här frågan har utretts under en lång tid, ytterligare utredningar tjänar inte något till, säger han.

"Skamligt"

Men kommunalrådet Daniel Bernmar (V) är kritisk till hanteringen.

– Kommunstyrelsen väljer att flagrant bortse från demokratiska principer när man vägrar att behandla återremissen. Rent juridiskt kan de kringgå principen, men det är skamligt att man har den synen. Hela minoritetsskyddet i fullmäktige försvinner, säger han.

Samarbetspartnern Miljöpartiet delar inte åsikten.

– Jag har förståelse när det gäller principen om återremiss, i det här ärendet har det inte framkommit något nytt och det är brådskande att vi får detta på plats, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Enligt majoriteten är förhoppningen att avtalet finns på plats innan årets slut.

– Frågan är om vi hinner med det, men vi måste utgå ifrån det, säger Axel Josefson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.