Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

- Den debatt som blossat upp kring arrangemanget gör att vi hyser oro för konfrontation, säger bibliotekschefen.

Omstridd föreläsning inställd

En kontroversiell föreläsning på Göteborgs stadsbibliotek ställs in. Biblioteket nekar att hyra ut till föreningen Cui Bono eftersom man befarar ordningsstörning i samband med föredraget.

Den 31 augusti skulle Karl-Olof Arnstberg ha hållit ett föredrag i föreningen Cui Bono:s regi på Göteborgs stadsbibliotek. Föreläsaren är en omstridd före detta professor i etnologi, som skrivit om romer i en bok som av många uppfattats som rasistisk.

Kritiken mot att Stadsbiblioteket upplåter sina lokaler till detta har varit stark, och nu ändrar ledningen för biblioteket uppfattning.

- Den debatt som blossat upp kring arrangemanget gör att vi hyser oro för konfrontation, vi befarar att våra biblioteksanvändare kan bli drabbade, säger bibliotekschefen Christina Persson i ett pressmeddelande.

Tidigare har Christina Persson sagt till GP att man inte kan neka uthyrning med hänvisning till kommunallagens regler om lika behandling. Men nu hänvisar man till kommunallagen igen – biblioteket kan enligt nämnda lag neka uthyrning vid misstanke om brott eller ordningsstörning.

Enligt uppgifter från stadsbiblioteket har det den senaste tiden publicerats nya texter på internet av Karl-Olov Arnstberg som inte är förenliga med Göteborgs Stads uppdrag att värna och säkerställa de nationella minoriteterna.

"Den samlade bilden av arrangemangets karaktär gör att Stadsbiblioteket väljer att säga upp avtalet med Cui Bono, som därmed inte längre får hyra Stadsbibliotekets Hörsal", skriver man i ett pressmeddelande.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.