Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Östra sjukhuset Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus Barnsjukhus Sjukhus Bild: Elisabeth Alvenby
Östra sjukhuset Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus Barnsjukhus Sjukhus Bild: Elisabeth Alvenby

Omskurna spädbarn riskerade att dö

När två spädbarn kom in till Drottning Silvias barnsjukhus efter att ha blivit omskurna på en privat klinik var deras tillstånd kritiskt.
Enligt dokument som TV4 Nyheterna har tagit del av hade föräldrarna av läkaren som utförde ingreppen blivit ordinerade att stryka på en bedövningssalva på barnen – vilket strider mot tillverkarens ordinationer.
– De var väldigt påverkade och sjuka och fick tas upp till intensivvårdsavdelningen, säger Jerker Isacsson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset till TV4 Nyheterna.

De två barnen kom in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg i slutet av oktober. Den första pojken som fick vård var då bara ett par månader gammal och hans tillstånd var kritiskt.

Enligt dokument från en anmälan till Vården för inspektion- och omsorg (IVO), som TV4 Nyheterna tagit del av, behandlades han direkt med syrgas, medan personalen försökte få klarhet i vad som låg bakom pojkens tillstånd.

Behandlades med syrgas

Några timmar senare kom ytterligare en pojke in till sjukhuset med liknande symptom. De båda pojkarna ska samma helg ha blivit omskurna av en läkare på en privatklinik i Göteborg. Enligt handlingar hos IVO ska läkaren efter ingreppen ha ordinerat föräldrarna att behandla sina barn med en bedövningssalva, vilket strider mot läkemedelstillverkarens ordination.

När den andra pojken som kom in på sjukhusets undersöktes ska han ha haft ett värde av methemoglobin, som binder syre i blodet, som enligt handlingarna beskrivs som fatalt.

– De var väldigt påverkade och sjuka och fick tas upp till intensivvårdsavdelningen tillfälligt för provtagning och viss övervakning innan man kunde ge en antidot då som motverkar effekten av det här läkemedlet, säger Jerker Isacsson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset till TV4 Nyheterna.

Chefläkaren: "Överdosering kan leda till döden"

På TV4:s reporters fråga om pojkarna hade kunnat ha dött om de inte kom under vård svarar Jerker Isacsson:

– Det är en teoretisk fråga, men en överdosering av det här läkemedlet kan leda till döden om man har otur, om man inte hade upptäckt att barnen mådde dåligt, om de hade sovit till exempel under natten.

Den aktuella läkaren ska ha tillstånd att utföra omskärelse. I ett mejlsvar till TV4 skriver läkaren att han djupt beklagar det inträffade och att smärtlindring efter omskärelse av spädbarn är svår, och att en liten dos av det aktuella läkemedlet hade getts.

Läkarens verksamhets granskades så sent som ifjol av IVO som då bland annat ställde krav på bättre dokumentation. Med anledning av händelsen i slutet av oktober i år kommer IVO på nytt att granska verksamheten.

– Det var en allvarligt händelse som har inträffat och då behöver IVO ta reda på vad orsaken är och säkerställa att det inte sker igen, säger Mari-Ann Larsen, enhetschef vid Inspektionen för vård- och omsorg till TV4 Nyheterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.