Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Områden i centrum ska trygghetscertifieras

Nu satsar områdena Nordstan, Fredstan och Kanaltorget på en trygghetscertifiering. – Det här är inte hela lösningen angående trygghet, men ett bra komplement, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Konceptet Purple Flag och dess certifiering kommer från början från Storbritannien och handlar om att göra platser tryggare med evenemang och handel under kvällstid. I dag har ett 60-tal städer certifierats i Storbritannien och Irland.
Sedan ett par år tillbaka har organisationen Svenska stadskärnor hand om certifieringen i Sverige, och nu ska tre områden i Göteborg ansöka om att bli Purple Flag-certifierade. Nordstan, Fredstan och Lilla Bommen har identifierats som tre områden där tryggheten ska ökas.
 
– Vi samlar alla i arbetet, både polisen, fastighetsägarna, näringsidkare och kommunala verksamheter. De gör tillsammans en analys av hur platsen kan få en bättre kvällsekonomi och bli tryggare med fler människor. Sedan granskar vi analysen och om planerna håller så ger vi ett Purple Flag-certifikat för platsen, säger Björn Bergman, vd på Svenska Stadskärnor.

LÄS ÄVEN: Stor satsning på Nordstan inför vintern

Kommunen har budgeterat en halv miljon kronor

I dag har 30 städer i Sverige certifierats, eller håller på att certifieras. Efter två år måste certifieringen göras om. Och det är inte gratis. Totalt har Göteborgs stad satt av en halv miljon kronor i 2018 års budget för certifieringen. Fastighetsägarna i Göteborg står för ytterligare en halv miljon kronor. 

Samtidigt pågår redan ett samarbete mellan polis, kommun, idéburna organisationer och näringsliv i projektet Trygg i Nordstan, samtidigt som kommunen varit med och bestämt att det ska söka en Purple Flag-certifiering.
 
Behövs det en sådan certifiering på just Nordstan när ni redan genomför ett liknande samarbete med i princip samma aktörer i projektet Trygg i Nordstan?
 
– Våra trygg i-satsningar fungerar väldigt bra, men det här med levande kvällsekonomi genom Purple Flag adderar något annat. Här är näringslivet inblandade och kan göra platserna mer levande med kvällsöppen handel och event. Pengarna som vi budgeterat går till vårt egna faktiska arbete i staden, så det är pengar som går till oss själva. Det är ett bra komplement till Trygg i-satsningarna, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.