Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Omeds operation ställdes in – dagen efter dog han

Omed Hassan fick sin tredje hjärtattack i slutet av juni. Han lades in på Sahlgrenska och operationsdatumet fastställdes till den 8 juli. Han rakades och tvättades kvällen innan, men på dagen ställdes operationen in. Morgonen därefter avled han på sjukhuset. – Vi vill förhindra att en annan pappa dör på samma sätt som vår, säger dottern Jasmin Calderón till GP.

Han var morfar, pappa och körlärare. Genom åren hade 52-årige Omed Hassan spridit glädje bland nära och kära.

– Han var som en extrapappa till alla. Folk jag inte ens känner har ringt mig och sagt "han gjorde mer för mig än min egen familj". Min syster bodde med honom eftersom hon pluggar, jobbar och har barn. Det är en stor förlust för alla, säger Angela Calderón.

"Vi vet att det kommer hända igen"

Omed Hassan lämnar fyra barn efter sig. Nu kämpar kvartetten för att få reda på varför Sahlgrenska ställde in operationen. 

– Jag känner mig väldigt besviken på hur allt har hanterats här. Även om pappa redan är död vill vi att han ska få rättvisa och vi vill inte att såna här fall uppstår igen. Vi vet att det kommer hända igen om ingen tar det här på allvar, menar dottern Jasmin Calderón.

Jasmin hade precis vaknat efter ett nattskift när hon fick en känsla av att hon behövde ringa sin pappa. Klockan var omkring klockan 15 på eftermiddagen torsdagen den 29 juni.

– Pappa sa att han precis hade satt sig i bilen. Sen beskrev han symptom som jag genast kopplade till en pågående hjärtinfarkt. Jag sa att han skulle ringa en ambulans, men han sa att det skulle gå över. Då frågade jag var han var och hämtade upp honom, berättar Jasmin.

"De sa att det kunde komma akuta fall"

Pappa Omed hade redan genomlidit två hjärtinfarkter tidigare. Efter att man genomfört en rad tester slog läkare fast att han var inne på sin tredje hjärtattack. Han blev inlagd en vecka, därefter beslutade läkarna att man var tvungna att göra en bypassoperation. Datumet för operationen ändrades flera gånger. Till slut kom beskedet att han skulle opereras lördag den 8 juli.

– De rakade hans bröst och tvättade honom med desinfektionsmedel på fredagen. Han var nervös inför operationen, men vi övertalade honom om att den var nödvändig, berättar Jasmin.

Omed Hassan skulle ha opererats klockan 08 på lördagen. Först vid klockan 10 på lördagen kom dock nya besked. Operationen ställdes in.

– De sa att det "kunde komma akuta fall" så man hade inte resurser att operera pappa. Det var så konstigt. De hade ju själva sagt att det var akut.

Ville åka hem – stannade och dog

Jasmin åkte in till sjukhuset med sin bror och några till i släkten. Pappa Omed var rädd och ville inte vara kvar på sjukhuset.

– Han tyckte att de lekte med honom, men jag sa att det skulle bli bra, att det säkert fanns en anledning till att man ställt in operationen. Jag sa att Sveriges bästa kardiologer finns här på Sahlgrenska, återberättar Jasmin.

Än en gång lyckades familjen övertala Omed Hassan om att han skulle ha tålamod och att allt skulle bli bra. Ingen i släkten kunde ana att pussarna och kramarna på lördagen efter besöket innebar det sista avskedet.

På söndagen ringde Jasmin till sin pappa för att höra hur han mådde, men han svarade inte. Hon reagerade direkt eftersom han hela tiden svarat i telefon medan han varit inlagd. Då ringde hon till hjärtintensiven, avdelningen där hennes pappa var inlagd.

– Jag fick uppge hans personnummer flera gånger och vänta i drygt tio minuter innan sjuksköterskan frågade om jag var ensam. Sen sa hon att pappa hade dött klockan sex på morgonen.

När Jasmin ifrågasatte hur hennes pappa kunde få hjärtstopp om man inte opererat honom så hade personalen på Sahlgrenska sagt att hennes pappa hade ett väldigt dåligt hjärta. Då frågade honom hur det kom sig att man då flyttade fram operationen. 

– Då sa sjuksköterskan bara: "Det kan jag inte svara på". När jag kom hit senare sa en annan sjuksköterska att hon också tyckte att det var fel och att vi hade rätt att anmäla. Då började jag känna mig mer säker på att personalen själva är medvetna om att det som skett är fel.

Systern Angela tillägger:

– Det känns som att de inte tog honom på allvar eftersom att han inte låg och jämrade sig. Han visste inte om och slogs inte för sina rättigheter. 

Sjukhuset granskar sig självt

Nu har familjen anmält vården av pappa Omed till patientnämnden på Sahlgrenska. Parallellt har sjukhuset inlett en egen utredning.

– Vi beklagar djupt det inträffade. Nu har vi påbörjat en händelseanalys av allt det inträffade. Vi måste gå igenom alla beslut som tagits; vad har man gjort och varför, bekräftar Helena Rexius, verksamhetschef på Sahlgrenskas toraxklinik.

Betyder det att ni påbörjat en lex Maria-anmälan?

– Det är en förberedande åtgärd inför en lex Maria-anmälan. Vi måste ta reda på vad som hänt, ta in uppgifter från anhöriga, berörda medarbetare och så. Det är praxis i en sån här situation när man vill utesluta eller fastställa om något fel begåtts, för att sen komma med förbättrande åtgärder i framtiden.

Två tredjedelar av avdelningen håller öppet nu under sommaren. Rexius menar att bemanningen är god.

– Det är en vanlig sommar. Vi följer den medicinska prioritering som fastställts för varje patient, även under sommaren. Det vi måste titta på i det här enskilda fallet är om man följt det som medicinskt rekommenderats.

Så ni har ännu inget svar på varför det blev så här för Omeds del?

– Nej, vi har precis inlett analysen. Vi träffar anhöriga, medarbetare och tittar på den dokumentation som finns exempelvis i form av sparade undersökningar. Analysen består av en kombination av intervjuer och befintlig dokumentation, avslutar Helena Rexius, verksamhetschef på Sahlgrenskas toraxklinik

Familjen tycker att det är bra att Sahlgrenska själva startat en utredning. Trots det känns en egen anmälan till patientnämnden nödvändig, de kommer dessutom göra en anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg IVO.

– Vi vill inte att fler familjer går igenom det vi går igenom. Vi kan förhindra att en annan pappa dör på samma sätt som våran, avslutar Jasmin Calderón.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.