Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdproblemen är ingen nyhet i politiken. I lördagstidningen 28/1 skrev GP om hur Moderatpolitikern Johnny Bröndt, ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse, såg på situationen.

Om vårdproblemen: "Finns ingen quick fix"

Debatten om vården gick varm i regionfullmäktige i går. Socialdemokraterna och Vänstern ville ha svar av ledningen på hur kriser i vården ska lösas men ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen menar att vissa problem inte kan redas ut i ett slag.

I går mötte regionfullmäktiges ledning frågor om Västra Götalands sjukvård. Under fullmäktiges första sammanträde för i år i Vänersborg undrade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i oppositionen om krisen på akutmottagningarna går att lösa och hur vårdplatssituationen ska hanteras. Det ledde till en inte alltför kort diskussion.

– Vi hade en debatt som höll på i närmare två, en och en halv timme innan vi fick bryta för lunch, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Han beskriver vårdläget som bekymmersamt och att de diskuterar både varför läget ser ut som det gör och vad de kan göra åt det. Men han tycker att det går bra.

– Det är ett bekymmersamt läge. Men vi hade en ovanligt bra debatt och vi är hyfsat överens om vad som behöver göras.

Även om det kan verka tydligt vad problemen i vården är och lösningen enkel menar Jonas Andersson att de måste fatta beslut även på annat håll.

– Det är lättare för oppositionen att säga "ni måste höja lönerna nu". Den typen av åtgärder lämpar sig inte bäst i fullmäktigesalen utan med fackförbunden och sjukhusen som ska betala lönerna. Det finns inte så många quick fixes i det hela.

För hans del handlar det om att komma till rätta med problemen med dels patienterna och dels sjukvården som arbetsplats. Patienter som är redo att skrivas ut ligger kvar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset längre än nödvändigt och kostar kommunen två miljoner kronor i veckan (se GP 26/1 -17).

– På SU utgör de ungefär 200 vårdplatser. Det blir brist på vårdplatser när folk som inte behöver dem ligger där, säger Jonas Andersson.

När det gäller sjukvården som arbetsplats ser han att de behöver göra dygnet runt-verksamheter som att jobba som sjuksköterska mer attraktivt. 

– Min analys är att vi har blivit för dåliga att belöna den typen av arbete. Det är svårt att göra karriär som sjuksköterska. Det man kan göra är att bli administratör eller liknande och då slutar man med själva vården.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.