Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Olycka skapar platsbrist i fyllecellerna

Samtidigt som musikfestivalen Metaltown drar igång stryps antalet platser på kommunens tillnyktringsenhet dramatiskt. Det kommer att leda till stora problem, inte minst för polisen.

En omfattande vattenskada i kvinnoboendet på "Tillfället" vid Partihallarna har fått en olycklig dominoeffekt. Kvinnorna flyttas till plan fem, där det finns ett antal rum för hemlösa. Och dessa flyttas till rummen på TNE, tillnyktringsenheten.

Det innebär i praktiken att det kommer att bli fullt på TNE på nolltid, i synnerhet när det är högt tryck som i samband med festivaler eller som nu Metaltown.

- Detta är en lösning man tagit fram snabbt för att tillgodose det akuta behovet, säger Jan-Olof Norrman, gruppchef på Tillfället.

Men den temporära lösningen kommer att bestå under åtminstone fyra veckor - just under den tid när TNE normalt sett blir smockfullt på helgnätterna.

- Det är klart att det inte är en bra situation vi står inför, med mycket folk på stan, medger Jan-Olof Norrman.

Men den enda lösning på problemet som han kan se just nu, är att socialjouren lyckas omprioritera och hitta andra lösningar för de hemlösas boenden.

När det är fullt på TNE kommer redlöst berusade att köras till polisens personintag på Aminogatan. Även ungdomar som inte är misstänkta för brott, alltså. Och när det blir fullt även där finns några celler att tillgå i polishuset i Mölndal. Men sedan är det stopp.

Lena Rundstedt är chef för polisens krimjour, där personintaget ingår. Hon blir mycket bekymrad när hon hör att TNE knappast kommer att kunna erbjuda husrum åt berusade ungdomar.

- Det här blir inte alls bra för oss. Jag har inte hört ett ord om detta. Och nu blir det festival den här helgen också. Det här måste vi ta och undersöka närmare, säger hon.

Enligt Lena Rundstedt kan konsekvensen bli att polisen måste prioritera mycket hårdare när det gäller vem som ska ha en plats - och hur länge:

- Det kan hända att vi tvingas skicka iväg folk tidigare, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.