Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Olle Langenius (D) är ny styrelseledamot i Business Region Göteborg. Bild: Stylt

Olle Langenius (D) tar plats i BRG:s styrelse

Inom näringslivet en veteran, i politiken en debutant. Olle Langenius (D) ser med tillförsikt på uppdraget som styrelseledamot i Business Region Göteborg, som han till skillnad från sin partiledare inte vill lägga ner.

Under valrörelsen var Business Region Göteborg, BRG, en av de verksamheter i staden som hamnade i Demokraternas skottglugg. I en intervju med GP sade partiledaren Martin Wannholt att han ville lägga ner bolaget med motiveringen att det var olönsamt.

Uttalandet fick Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé att ryta till, och kallade förslaget populistiskt.

På torsdagen valdes Olle Langenius, en veteran inom det lokala näringslivet, in i bolagets styrelse på mandat av just Demokraterna. Langenius har i dag ett engagemang i ett stort antal bolag, bland annat som ordförande i kommunikationsbyrån Rubrik och designbyrån Stylt. Han vill inte kommentera Wannholts uttalande.

LÄS MER: Så vill Demokraterna rita om Göteborg

Första politiska uppdraget

– Jag ser BRG som en verksamhet som kan stötta näringsliv och entreprenörer i Göteborg och i regionen. Jag har inga partidirektiv i mitt engagemang som styrelseledamot utan ser på detta som ett rent professionellt uppdrag, säger Olle Langenius.

Visionen är tydlig, och föga förvånande: Göteborg ska vara en företagarvänlig stad. En central fråga där menar han är den om kommunala bolag.

– Jag personligen tycker inte det finns något värde i att ha så många kommunalägda verksamheter på områden som kan drivas av privatägda verksamheter, säger han utan att lyfta något konkret exempel.

Varför kan det inte ske i kommunal regi?

– Jag kan känna att det hämmar konkurrens och utveckling. Jag tycker till exempel att priserna för tjänsteproduktion i Göteborg är för låga, och tror att en av anledningarna till det är att mycket av tjänsterna köps av kommunala bolag. Det gör att våra löner ligger lägre, och minskar vår förmåga att attrahera de bästa människorna.

Uppdraget är Olle Langenius första som partipolitisk aktiv. Han meddelade tidigt att han stod till partiets förfogande om man behövde tillsätta styrelseposter.

Varför blev det Demokraterna?

– Det måste ju gå att driva Göteborg bättre, det tror jag absolut. Jag känner att det finns ett stort stöd för det bland företagare och Göteborgare. Jag kan känna så här: “Ska man sitta på läktaren och skrika bu, eller ska man gå in i matchen och vara med och förändra detta?”. jag hoppas att jag kan bidra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.