Oljudet som plågat boende vid Linnéplatsen

Under flera nätter har ett högt gnisslande oljud ekat över Linné. Orsaken är ett pågående spårarbete vid Linnéplatsen. Samtidigt som oväsendet håller Roger Lindskog vaken om nätterna säger trafikkontoret att arbetet inte kan utföras dagtid.
– Det här är helt galet, säger Roger Lindskog.

ANNONS
|

Den senaste månaden har trafikkontoret utfört arbeten på spårvagnsrälsen vid Linnéplatsen. Men inte under vanlig arbetstid. I stället har jobbet utförts efter klockan två på natten, vilket inte undgått boende i området.

Arbetet med spåren har nämligen gett ifrån sig ett högt gnisslande oväsen.

– De har hållit på tre dagar i rad, i förrgår var det förjävligt. Jag kunde inte sova mellan klockan tre och halv fem på morgonen, säger Roger Lindskog som bor vid Linnéplatsen.

Han förklarar att han förstår att det finns människor som har värre problem, men att vardagslivet påverkas när sömnen upprepade nätter förstörs av oljudet.

ANNONS

– I går var det inte roligt att jobba kan jag säga. Man går och lägger sig vid elva-tiden så vaknar man igen vid halv tre och fem.

Han berättar att han i vanliga fall inte är speciellt ljudkänslig, till exempel har han aldrig blivit störd när festivalen Way out west arrangerats i området.

"Ett sådant fruktansvärt oväsen"

En kväll gick Roger Lindskog ner och pratade med personerna som utförde spårarbetet och frågade om tidpunkten för arbetet. Han fick till svar att spårarbetet utförs för göteborgarnas skull.

– Om man svetsar på något i fem minuter är det en sak, men två timmar av det här ljudet, det lät som att de skar sig in i väggen. Första gången tänkte jag vad fan håller de på med? Snor de en bil eller?

Det är främst tidpunkten för arbetet, mellan klockan två och fem på morgonen, som Roger Lindskog ifrågasätter. Han menar att man i stället borde kunna lägga om trafiken en hel dag och hinna få arbetet gjort under dagtid.

– Jag ställer mig frågande till hur man kan ge tillåtelse till ett sådant fruktansvärt oväsen utan att informera de boende i området om att de ska jobba.

Dagtid inget alternativ

Svaret från trafikkontoret är att tillstånd finns. Enligt Eva Eriksson på trafikkontoret måste arbetet ske under nattetid för att undvika störningar i trafiken under dagtid.

ANNONS

– Det här arbetet pågår ständigt på olika platser i stan för att man måste se över rälsen, om man hela tiden skulle behöva lägga om trafiken skulle det bli väldigt knöligt och ställa till det för de som reser med kollektivtrafiken.

Hon berättar att arbetet som pågår vid platsen är påläggningssvetsningar för att underhålla spårvagnsrälsen. Syftet är bland annat att ljudnivån från spårvagnstrafiken ska minska och arbetet kommer fortsätta oktober ut.

LÄS MER:Därför har spårvagnarna slutat gnissla

"Det låter lite"

Eva Eriksson uppger även att alla boenden i området ska ha informerats via postutskick inför att arbetet skulle påbörjas.

– Det går alltid ut information, vi gör aldrig något utan att inte informera medborgarna. Det här är inget jobb som är speciellt bullrigt. Det låter lite, men det är en svetsning som görs för att rälsen ska kunna hållas i bra skick. Vi har inte bedömt att det är så störande att människor får ont av det, säger Eva Eriksson.

Hittills ska trafikkontoret fått in klagomål från en person som bor i området.

– Ibland måste saker i stan repareras och hållas i ordning så att det inte sker några olyckor. Det är ett underhållsarbete som sker kontinuerligt och det är klart att det låter mer för den som bor nära än om man gör det på Angeredsbanan, säger Eva Eriksson.

ANNONS

LÄS MER:Spårvagnstrafiken i delar av Majorna stängs av

LÄS MER:Engelbrektslänken har fått grönt ljus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS