Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Uppskattningsvis har 100 liter olja tagits upp från vattnet.  Bild: Kustbevakningen
Uppskattningsvis har 100 liter olja tagits upp från vattnet. Bild: Kustbevakningen

Oljeutsläpp i Göteborgs skärgård

Kustbevakningen har sedan söndagen arbetat med sanering av ett oljeutsläpp i Göteborgs skärgård. Utsläppet består av oljeklumpar som ska ligga i ett bälte mellan Vinga, hamninloppet in mot Göteborg och söder ut mot Brännö.
– Vi uppskattar vår miljöenhet har tagit upp omkring 100 liter olja, säger Hanna Bühler Adolfsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Utsläppet upptäcktes av en privatperson som under söndagen slog larm. Efter att kustbevakningen själv kontrollerat larmet och skickat upp sitt havsövervakningsplan påbörjades ett saneringsarbete av miljöskyddsfartyg.

Oljan har nått en del skär och öar, enligt Kustbevakningen.

Orsaken till utsläppet är i nuläget oklar.

– Trafiken i det här området är väldigt intensiv och vi kan inte härleda oljan till något specifikt fartyg i nuläget, säger ledningscentralsbefäl Ragnhild Bussqvist.

Per Mårtensson är vakthavande befäl vid Kustbevakningen. Han säger att det är svårt att uppskatta hur stort utsläppet är.

– Det jag kan säga är att det handlar om tjockolja och att det ligger i klumpar som är allt från en enkrona till en tennisboll i storlek. Jag skulle uppskatta ändå att det är 1000 meter brett och tre kilometer långt, säger Per Mårtensson.

Olja har flutit i land

Mårtensson berättar att flera fartyg har anslutit i arbetet med att lokalisera och sanera utsläppet.

– KVB 001 har startat sitt upptagningssystem och vi har också fyra mindre enheter som letar efter oljan för att ta reda på vart den kan ha gått i land för leda kommunal räddningstjänst rätt, säger Mårtensson.

Mårtensson berättar olja bland annat har flutit i land på Flata brunskär, Trinda brunskär, Stora Känsö och Vargö söder om Brännö.

Enligt Kustbevakningen inledde man även en dialog med närliggande kommuner. Kustbevakningen inledde även en samverkan med räddningstjänsten Storgöteborg, som hade en båt utkallad.

Tagit upp 100 liter

På söndagsmorgonen hade Kustbevakningen tagit upp en stor del av oljan.

– Vi uppskattar vår miljöenhet har tagit upp omkring 100 liter olja. Vi är försiktigt positiva för det har inte dykt upp någon ny olja. Det ska vara några små fläckar olja kvar i vattnet. Just nu har vi flyg och en mindre enhet på plats, säger Hanna Bühler Adolfsson.

Enligt henne har oljeutsläppet varit relativt begränsat.

– Det är inte en stor mängd olja då det är utspritt på ett så stort område. Det hade kunnat varit en stor mängd olja om det hade legat vid känsliga kärl, vilket det inte gör nu. Drivmedel är aldrig positivt men vi har inte fått någon rapport om att djurliv ska ha påverkats, säger hon.

Enligt henne har man ingen misstanke om vad som är källan till utsläppet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.