Saneringen är inte avslutad.
Saneringen är inte avslutad.

Oljesaneringen fortsätter i hamnen

ANNONS
|

På torsdagsförmiddagen möttes representanter för Räddningstjänsten, Kustbevakningen, Göteborgs Hamn, Polisen och privata aktörer för att bedöma situationen efter oljeutsläppet i Göta älv längs med Färjenäs och Skarvik.

- Vårt arbete fortgår med att i huvudsak säkra upp och förstärka de länsor som lades ut igår för att hindra och begränsa oljesutsläppet, säger Lennart Liljeroth, räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Samtidigt pågår ett arbete med att ta upp oljan innanför länsorna, där bland andra Göteborgs hamn och saneringsföretag arbetar tillsammans.

Utsläppets källa okänd

Källan till utsläppet är inte känd men det finns inget som tyder på att utsläppet fortsätter, enligt Tord Johansson, stabschef på Räddningstjänsten i Göteborg.

ANNONS

Parallellt med att saneringsarbetet har återupptagits kommer även Kustbevakningens flyg under dagen att försöka fånga en bild av oljeutsläppet. Radarspaningen är delvis avhängig molnhöjden. Om det inte enbart rör sig om ett tillfälligt utsläpp finns även möjligheten att spåra källan, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Vid 18.30-tiden på onsdagen sammanfattade Anders Gärdhagen, larm- och ledningsoperatör hos Räddningstjänsten, situationen:

- Vi fick klockan 14.59 ett samtal från personal i hamnen om ett utsläpp i Göta Älv, på Hisingssidan mellan Skarvik och Färjenäs. Utsläppet bedömdes från början ha en yta motsvarande cirka två fotbollsplaner.

Länsar lades ut

Räddningstjänsten Storgöteborg lade tillsammans med Stena Oil lagt ut länsar för att inte oljan ska driva in mot älven.

Det rör sig om någon form av petroleumprodukt, oklart vilken och var den kommer ifrån.

Räddningstjänsten var vid 18.30-tiden på plats med cirka femton man med utrustning för att försöka stoppa utbredningen.

De fick hjälp av länsstyrelsen, polisen, Göteborgs hamn, miljö- och hälsoförvaltningen, ett saneringsföretag och Kustbevakningen, som var på plats med ett miljöfartyg.

Saneringen påbörjades vid skymningen på onsdagen och fortsätter under torsdagen.

Här finns oljan

Anders Gärdhagen gav på onsdagen följande bild om var utsläppen befann sig.

- Det är på Hisingssidan, från Älvsborgsbron och västerut mot havet. Det är svårt att göra en säker bedömning av utbredningen när det har blivit mörkt.

ANNONS

Har du någon uppgift om att olja har nått land?

- Det är jättesvårt att veta i och med att vi fick larmet så sent och det mörknar så snabbt. Det får vi bedöma under torsdagen när det ljusnar.

Och ni vet inte källan till utsläppet?

- Nej, det gör vi inte. Polisen har varit på plats, de tar prover och gör efterforskningar, säger Anders Gärdhagen.

På torsdagsmorgonen hade Räddningstjänsten inga ytterligare uppgifter om mängd och läge kring oljeutsläppet.

ANNONS