Oklart om det blir en extratenta – trots hög smittspridning

Många studenter från läkarprogrammet ställde sig kritiska till salstenta under rekordspridning av covid-19. En extratenta omnämndes i GP:s artikel, men om eller när det blir är i nuläget oklart.
– Det känns som att vi blivit lurade, säger en student som GP varit i kontakt med.

ANNONS
|

Tanken var att omkring 150 läkarstudenter vid Göteborgs universitet skulle ha salstenta i infektion, immunförsvar och mikrobiologi fredagen den 14 januari.

Vid samma tidpunkt låg smittspridningen av coronaviruset på rekordnivåer och nya restriktioner infördes den veckan.

Det fick flera studenter från läkarprogrammet att kontakta GP. Bland annat fanns en oro kring att studenter med symtom skulle dyka upp för att inte riskera att missa tentan och halka efter.

I GP:s artikel framkommer att fakulteten skulle lägga in ett extra tillfälle, utöver omtentan, så att de som var sjuka inte skulle lockas till att dyka upp.

ANNONS

– Det är därför vi är generösa med extratentor nu, men det är inget man gör lättvindigt för det är en stor arbetsbelastning och lärarkåren börjar också bli utmattad, sa Gunnar Tobin, vicedekan vid Sahlgrenska akademin, vid tillfället.

LÄS MER:GU har salstenta med 150 elever – mitt under pandemin

Stress bland studenterna

Men nu är det oklart om det blir någon extratenta. I ett meddelande från kursansvariga informeras studenterna om att inga ytterligare examinationer behövs då man enbart planerar för en omtenta samt en ny tenta senare.

Det har lett till stress bland studenterna som inte närvarade under salstentan i tron på att en ny skulle sättas in.

”När universitetet inte verkar tillgodose vad läkarstudenter tycker och behöver blir det en större fråga än vad det nödvändigtvis hade varit”, säger Hedvig Mannius, ordförande för Sveriges läkarförbunds studentorganisation.
”När universitetet inte verkar tillgodose vad läkarstudenter tycker och behöver blir det en större fråga än vad det nödvändigtvis hade varit”, säger Hedvig Mannius, ordförande för Sveriges läkarförbunds studentorganisation. Bild: Anders Ylander

Hedvig Mannius är ordförande för Sveriges läkarförbunds studentorganisation i Göteborg och själv läkarstudent. Hon har fått höra att andra läkarstudenter inte kunnat medverka under salstentan till följd av pandemin.

– Vi hade fått indikationer på att man kunde räkna med en extratenta, i och med att så många varit sjuka. När universitetet inte verkar tillgodose vad läkarstudenter tycker och behöver blir det en större fråga än vad det nödvändigtvis hade varit, säger hon.

LÄS MER:Utbredd sexism på läkarutbildningen i Göteborg

I väntan på PCR-resultat

En annan student som GP har varit i kontakt med närvarade inte under salstentan då hen väntade provsvar från ett PCR-test.

– Det känns som att vi blivit lurade till att stanna hemma i väntan på extratentan som inte verkar bli av nu. Vi som var sjuka hänvisas till omtenta, nästa ordinarie tillfälle på nästkommande infektionskurs eller sommartenta, vilket känns orättvist.

ANNONS

Vad händer för din del nu?

– Jag får fokusera på den nya kursen som börjar på måndag. I februari är det omtenta i infektionskursen men då hamnar jag efter i den jag ska påbörja. Så minst två till tre veckor av sommaren kommer jag behöva plugga inför tentan jag missade nu.

Gunnar Tobin, vicedekan vid Sahlgrenska akademin, bemöter kritiken som uppstått. ”Jag kan inte utlova en extratenta för en kurs”, säger han.
Gunnar Tobin, vicedekan vid Sahlgrenska akademin, bemöter kritiken som uppstått. ”Jag kan inte utlova en extratenta för en kurs”, säger han. Bild: Johan Wingborg

LÄS MER:Här är de korta utbildningarna – som kan ge dig en hög lön

”Får överväga om det finns behov”

Gunnar Tobin bekräftar att utöver omtentan blir den andra tentan under sommaren. Han bemöter kritiken som uppstått.

– Jag kan inte utlova en extratenta för en kurs. Vi har gått ut med att det blir de här riktlinjerna att välja på. Om det påverkar eleverna får vi överväga om det finns behov att lägga in en extratenta, säger han, och fortsätter:

– Fakulteten har uppmanat kurserna att se över det här. Vi försöker verkligen på alla håll att göra vårt bästa.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS